Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nucile, medicamentele naturale cu acţiune probiotică

Includerea nucilor în alimentaţie poate contribui la modificarea structurii microflorei intestinale, ceea ce sugerează o nouă modalitate prin care aceste fructe cu coajă lemnoasă pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii, informează vineri MedicalXPress citând concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite.

31 Iulie 2017, 05:22

''Nucile au fost numite 'superalimente' datorită faptului că sunt bogate în acizi graşi omega-3, acid alfa-linoleic şi fibre şi pentru că deţin una dintre cele mai importante concentraţii de antioxidanţi'', notează doctor Lauri Byerley, profesor asociat în cadrul catedrei de fiziologie de la Facultatea de Medicină New Orleans, Louisiana, cea care a condus cercetarea.

''Schimbările benefice asupra microflorei intestinale ar putea fi un beneficiu suplimentar al nucilor'', a adăugat aceasta.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a experimentat pe două grupuri de şoareci, unul dintre acestea primind nuci în cadrul dietei. Apoi, au fost măsurate tipurile şi numărul de bacterii intestinale sănătoase din zona inferioară a colonului şi au fost comparate rezultatele obţinute. Astfel, cercetătorii au descoperit că în cazul şoarecilor care au primit nuci numărul şi tipurile de bacterii suferiseră modificări, acest lucru fiind observat şi în ceea ce priveşte capacitatea operaţională a acestora.

În urma consumului de nuci de către şoarecii de laborator, cercetătorii au raportat o creştere semnificativă a numărului de bacterii benefice, precum Lactobacillus. ''Am descoperit că prezenţa nucilor în dietă a crescut diversitatea bacteriilor prezente în intestine'', a subliniat Byerley. Aceasta a menţionat că unele cercetări ''au asociat diversitatea redusă a bacteriilor (din intestine - n.r.) cu obezitatea şi alte afecţiuni precum boala inflamatorie intestinală''.

''Nucile au contribuit la creşterea efectivelor mai multor bacterii, precum Lactobacillus, asociată în mod obişnuit cu probioticele, ceea ce sugerează faptul că nucile pot acţiona ca un prebiotic', a explicat cercetătoarea.

Prebioticele sunt ingrediente alimentare care promovează în mod selectiv numărul şi activitatea bacteriilor benefice.

''Sănătatea tractului intestinal reprezintă un domeniu de cercetare emergent, iar cercetătorii descoperă că o diversitate cât mai mare a bacteriilor poate fi asociată cu rezultate mai bune în domeniul sănătăţii'', a adăugat Byerley, potrivit sursei citate.

Consumul de nuci a fost asociat anterior cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, încetinirea ritmului de dezvoltare a tumorilor la animale şi cu îmbunătăţirea sănătăţii creierului.

Concluziile cercetării au fost publicate în ''The Journal of Nutritional Biochemistry''

Sursa: AGERPRES

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Sanatos si verde 26 August 2024, 14:43

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății

În contextul actual, cu primele cazuri de COVID-19 deja înregistrate în luna august, este esențial să ne fortificăm...

Plantele medicinale aliați puternici în menținerea sănătății
Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Sanatos si verde 21 August 2024, 18:17

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, face parte de mult timp din sfaturile nutriționale date pentru a reduce...

Pentru a combate diabetul de tip 2, optați pentru legumele verzi
Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă
Sanatos si verde 21 August 2024, 10:17

Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă

Marţi, 3 septembrie 2024, va avea loc cea de-a II-a ediţie a Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă un eveniment de...

Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă