Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oul, uzină de energie nutrițională. 5 mituri despre acest aliment controversat

Despre ouă s-au spus multe lucruri, făcând din acest aliment un subiect de controversă. Drept urmare, mulți au început să evite ouăle și să le înlocuiască cu alte alimente.Încă persistă mitul conform căruia consumul a mai mult de două ouă pe săptămână are efecte nefaste asupra organismului, contribuind la creșterea cantității de colesterol din sânge.

29 Martie 2016, 11:52

Contrar grăsimilor de origine animală, nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are practic efect asupra nivelului de colesterol din sânge. Un studiu recent a arătat că ouăle ajută, în primul rând, la creșterea nivelului"colesterolului bun" şi consumul de ouă nu este asociat în niciun fel cu riscul de boli de inimă.

Nutruţioniştii britanici spun că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute ale colesterolului.

În ciuda miturilor care au circulat și încă circulă cu privire la ouă, trebuie să știți că acestea se numără printre cele mai hrănitoare alimente din lume. Consumul de ouă nu cauzează boli de inimă iar cele fierte, consumate la micul dejun vin în ajutorul celor ce vor să slăbească. Studiile au relevat, de asemenea, faptul că ouăle contribuie și la protecția ochilor, deoarece organismul îşi "procură" din acest aliment unii antioxidanți esențiali.

Consumul ouălelor prezintă multe avantaje: sunt sățioase, conțin proteine și grăsimi de calitate, au luteină și zeaxantină, au vitamine și minerale numeroase, fiind o sursă prețioasă de energie, proteine și nutrienți.

Iată câteva mituri care fac din banalul ou un aliment mai mult decât controversat:

1. Ouăle sunt „uzină de energie nutriţională” - adevărat

În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate. Gălbenuşul de ou poate furniza 13 substanţe nutritive esenţiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc).

2. Ouăle sunt rele pentru colesterol - fals

Un studiu canadian contrazice actualele teorii ştiinţifice în ceea ce priveşte legătura dintre nou şi colesterol. Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, din Marea Britanie, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.

3. Consumul de ouă ajută în dietele de slăbire - adevărat

Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani. Aceste alimente au un conținut caloric mediu (aproximativ 80 de calorii pentru un ou potrivit, sau 145 de calorii la 100 de grame) și o concentrație medie de proteine (12-13 g de proteine la 100 g, sau 7 grame pentru un ou). Dacă le fierbeți astfel încât gălbenușul să se întărească bine, ouăle devin mai greu de digerat și, prin urmare, țin mai bine de foame.

4. Ouăle protejează inima - adevărat

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.

5. Consumul de ouă ne face mai deștepți - adevărat

Datorită vitaminelor din complexul B prezente în ouă, acestea contribuie semnificativ la buna funcționare a sistemului nervos în general și a sistemului nervos central în mod particular. Colesterolul din ouă stimulează dezvoltarea cerebrală a copiilor mici. Atenție, însă: albușul de ou poate să nu fie bine tolerat de copiii de până la 1 an și 6 luni - 2 ani (tocmai ca urmare a concentrației ridicate de albumină). Trebuie început cu o cantitate mică de ouă și, dacă lucrurile evoluează bine, aceasta poate fi crescută gradual. Dacă doriți să accentuați valoarea de tonic cerebral a ouălor, serviți-le cu chimen. Gustul va fi, și el, unul rafinat.

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale