Plante cu compuşi de combatere a diabetului
Rozmarinul şi oregano ar putea fi considerate medicamente împotriva diabetului. Testele de laborator arată că aceste plante aromatice reduc nivelurile de glucoză în sânge.
03 August 2014, 21:00
Studiul publicat în ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry demonstrează că substanţele active conţinute de aceste două plante pot acţiona în acelaşi fel ca medicamentele pentru controlul diabetului zaharat.
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, conduşi de profesorul Elvira Gonzalez de Mejía au subliniat faptul că în anul 2012, diabetul zaharat a afectat 8% dintre americani. Unii oameni pot gestiona boala prin exerciţii fizice şi modificări în dieta lor, iar alţii iau medicamente, dar nu toţi oamenii pot adopta un stil de viaţă sănătos sau beneficiază de tratamente bazate pe prescripţii medicale pentru a menţine nivelul zaharului din sânge sub control.
Cercetările recente au arătat că plantele oferă un mod natural pentru a ajuta la scăderea glicemiei, iar oamenii de ştiinţă au decis să le acorde o mai mare atenţie. Astfel, au testat plante diferite, atât proaspete (crescute în seră), cât şi uscate (precum cele găsite de obicei în magazine) pentru a verifica capacitatea lor de a interfera cu o enzimă legată de diabet, care este, de asemenea, ţinta unui medicament pentru tratarea acestei boli.
Plantele proaspete de oregano grecesc, oregano mexican şi rozmarin conţin mai mulţi antioxidanţi (polifenoli şi flavonoide), fiind cei mai buni inhibitori ai enzimei - o condiţie necesară pentru reducerea riscului de diabet de tip 2 - în comparaţie cu plantele uscate. Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege rolul acestor compuşi în reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 la om.