Remedii naturale pentru glaucom
După degenerescența maculară, glaucomul este a doua cauza de orbire. Boala este cauzata de o acumulare de lichid ce pune presiune pe nervul optic si retina, iar afectiunea poate deteriora permanent vederea daca nu este depistata si tratata in timp util. Cauzele asociate cu glaucomul includ imbratranirea, hipertensiunea arteriala, consumul anumitor medicamente, precum si alte motive ce tin de probleme oftalmologice.
24 Septembrie 2015, 05:35
Tratamentul este esential pentru a preveni aparitia unor simptome grave. Pentru a stopa evolutia, dar si pentru a preveni glaucomul, exista cateva remedii naturale. Regimul alimentar poate fi ajustat, prin consumul unor alimente benefice sanatatii ochilor, dar si prin evitarea anumitor mancaruri si bauturi. Se pot folosi anumite suplimente alimentare sau uleiuri esentiale, toate sub supravegherea atenta a doctorului.
Alimente recomandate pentru prevenirea si tratarea glaucomului
Alimente bogate in carotenoide – portocalele si legumele galbene ofera un nivel suficient de vitamina A. Se recomanda si acele produse cu un continut ridicat de antioxidanti.
Sucuri proaspete din fructe si legume – aceste bauturi naturale ofera vitamine, minerale si alte substante esentiale pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Afine si cirese – ambele fructe contin antioxidanti puternici (anthocyanidin in cantitate mare) ce sunt de folos in lupta impotriva radicalilor liberi.
Somon – acizii grasi EPA/DHA si astaxantin (antioxidant natural) se regasesc in somon si imbunatatesc sanatatea ochilor.
Drojdie de bere – ofera un aport suplimentar de crom, un mineral care s-a dovedit a fi benefic celor ce sufera de glaucom.
Alimente contraindicate in cazul glaucomului
Cafeina – s-a demonstrat ca produsele pe baza de cafeina reduc fluxul de sange la nivelul ochilor, se poate consuma cu moderatie.
Alcool – toxicitatea hepatica poate cauza probleme oftalmologice, de aceea se recomanda evitarea bauturilor alcoolice.
Zahar – consumul de alimente bogate in zahar poate provoca imbatranirea prematura a ochilor si poate creste riscut de aparitie a diabetului zaharat si glaucomului.
In cazul in care anumite alimente produc o reactie alergica (fie chiar si o sensibilitate usoara), acestea se interzic, deoarece pot pune presiune pe nervul optic.