Ascultă Radio Antena Satelor Live

Țelina, inamicul stresului. Acestea sunt 8 dintre virtuțile sale vindecătoare

Prețuită de greci încă din antichitate, țelina are virtuți vindecătoare excepţionale, prin bogăţia sa de vitamine, enzime, hormoni vegetali şi substanţe aromatice complexe, uşor asimilabile, care exercită efecte echilibrante asupra organismului uman, detoxifiante, reglatoare hormonal şi de reîntinerire generală.

11 Noiembrie 2015, 13:32

Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice care amelioreaza si trateaza dereglarile aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului), iar seminţele au virtuţi carminative şi tonic-aperitive, cu implicaţii în balonări şi aerofagie.

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. În scop terapeutic, se folosesc rădăcinile tuberizate, frunzele și semințele cunoscutei legume.

Acestea sunt afecțiunile în tratamentul cărora intervine țelina.

1. Afecțiunile aparatului digestiv
Țelina intervine pozitiv în tratamentul digestiei lente, icterului, ascitei, hepatitei, arsurilor stomacale, ulcerului duodenal, balonărilor digestive, spasmelor abdominale, gazelor stomacale şi intestinale, intoxicarii sângelui. Tratamentul se face cu seminţe măcinate fin sau cu decoct din rădăcini (o lingură cu rădăcini rase la 200 ml apă, care se consumă înainte de mese).

2. Scade tensiunea arterială
Dacă suferiți de hipertensiune, consumați cu încredere țelină ca tratament adjuvant. Are proprietățile necesare pentru a vă ajuta. Studii științifice recente au confirmat că țelina conține substanțe care echilibrează presiunea sângelui (prin relaxarea vaselor sangvine).

3. Ameliorează durerile reumatice
Țelina are efecte evidente în reumatismul infecţios, artroze, lumbago şi gută, având rol în eliminarea substanţelor toxice precum şi efecte antiinflamatoare, depurative şi uşor calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă.
Se recomandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcini (două pahare pe zi), consumat pe stomacul gol în combinaţie cu suc de morcov. Este eficace şi salata din frunze tăiate mărunt, cu rol depurativ şi curativ.
Pe articulaţiile dureroase (coxartroze, gonartroze) se pun cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi ţinute timp de două ore, învelite cu celofan şi cu ţesături din lână, având efecte benefice atât în poliartroze, cât şi în cancere de piele şi pe zone depigmentate de vitiligo.

4. Detoxifică organismul și întărește imunitatea
Cu toții avem momente când ne simțim organismul încărcat cu substanțe nocive. În astfel de cazuri sunt indicate curele cu țelină. Dacă se poate, cât mai multă țelină în stare crudă. De asemenea, consumul de țelină crește nivelul imunității. Astfel, vă veți îmbolnăvi mai rar și bolile vor trece mai ușor.
Sucul din rădăcini este un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucrează într-un mediu poluat, la cei care consumă multă carne, aditivi alimentari sintetici, tutun şi medicamente de sinteză (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 săptămâni).

5. Luptă cu stresul
În compoziția țelinei se găsesc niste substanțe care acționează ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi acizi organici, ţelina este un ideal tonic-stimulator al sistemului nervos, al memoriei şi revitalizant general în perioadele de stres. Efectul tonic și fortifiant apărut în urma unei cure cu țelină se datorează reducerii hormonului de stres și relaxării vaselor sangvine. Proprietățile sale sedative, tonice şi stimulente, prezintă efecte deosebite în astenia psihică, fizică şi sexuală, în surmenaj, migrene, vertij, stări nevrotice, insomnie şi dureri de cap.

6. Reglează disfuncțiile hormonale
Această rădăcinoasă este un excelent reglator hormonal atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. În cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea și le ajută să depășească mai ușor tulburările provocate de menopauză. Sucul de țelină combate frigiditatea și impotența. Țelina crește nivelul androsteronului, un hormon produs de bărbați care este eliberat sub forma de feromoni. Aceștia stimulează atracția sexuală. Tot datorită capacității de reglare hormonală, țelina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.

7. Reduce senzația de foame
Prin efectele diuretice şi depurative, ţelina favorizează scăderea grăsimilor şi a apei din organism, cu acţiune directă asupra obezităţii şi celulitei. După consumul ţelinei se constată o diminuare a senzaţiei de foame. Se recomandă a fi consumată cu 20 de minute înainte de fiecare masă, când se bea câte un de pahar de suc din frunze într-o cură de 15-20 de zile.

8. Cicatrizează rănile
Această legumă se poate folosi pentru o gamă largă de răni, cicatrici, degerături, ulcerații, pentru că are capacități cicatrizante. Ba chiar dă rezultate bune în cazul unor răni greu vindecabile.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde