Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. 6 metode naturale eficiente în tratarea ulcerului

Ulcerul gastric și duodenal reprezintă o problemă medicală cu care se confruntă aproximativ 10% din oameni în anumite perioade ale vieții lor. Ambele tipuri de ulcer provoacă dureri puternice și tulburări digestive, însă puțini pacienți conștientizează că unele complicații severe, cum ar fi hemoragia, pot constitui cauza unei morți premature.Dacă până acum trei decenii, singurul tratament radical al ulcerului, menit să țină sub control secreția gastrică acidă, era cel chirurgical, astăzi există o serie de tratamente naturiste eficiente, care permit tratarea ulcerului fără a mai fi nevoie de intervenția chirurgicală.

09 Ianuarie 2016, 09:11

Ulcerul este o rană profundă a mucoasei stomacului sau a duodenului, care poate duce la leziuni. Acesta se manifestă prin dureri în capul pieptului care își fac apariția odată cu senzația de foame, greață, vărsături, arsuri în piept.
În cazul ulcerului gastric, când peretele stomacului este perforat, sucurile digestive și o parte din conținutul stomacului se răspândesc în abdomen și pot provoca peritonită. Simptomul tipic de ulcer stomacal este o senzație de apăsare, care apare imediat după ce se ia masa. Când un ulcer reapare frecvent, există riscul cancerului la stomac.

Stomacul este considerat un fel de rezervor, destinat să depoziteze hrana timp de câteva ore, până când intestinul subțire este gata să o preia. Când alimentele ajung în stomac, mușchii acestuia încep să le mestece și să le fragmenteze în bucăți mici, creând condiții ca, la nivelul duodenului, să înceapă scindarea mai avansată și absorbția lor. Pereții stomacului abundă în glande care secretă trei substanțe: acidul clorhidric, care are rolul de a dezinfecta hrana, pepsinele, secreția acestora fiind posibilă numai în prezența acidului clorhidric și care au rolul de a descompune proteinele alimentare în lanțuri subțiri de aminoacizi și gastrinele, care au rolul de a menține un flux abundent de suc gastric. Mucoasa gastrică este căptușită cu un singur strat de celule care secretă mucus. Acesta apără stomacul de acțiunea acidului clorhidric și al pepsinei.

Un ulcer este un fel de crater în țesutul care învelește una din suprafețele corpului sau în membranele mucoase protectoare ce căptușesc multe părți ale corpului, printre care și tractul digestiv. Ulcerul tractului digestiv este rezultatul acțiunii pepsinei și acidului clorhidric asupra mucoasei digestive.

În 1906 s-a descoperit prezența unui microb denumit Helicobacter pylori, în formă de spirală, care "locuiește" în stomac și care, datorită formei sale specifice în spirală, lezează țesuturile stomacului și duodenului, ducând la dezvoltarea unui ulcer. Acest microb supraviețuiește pentru că secretă o mare cantitate de enzimă numită urează, care convertește ureea din sucul gastric în bicarbonat și amoniac. Aceste două substanțe concurează la neutralizarea acidității gastrice, facând ca mediul stomacului să devină alcalin, extrem de favorabil dezvoltării oricărui microb.

Ulcerul duodenal apare de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei în jurul vârstei de 25 ani până la maxim 45 ani, la bărbați, iar la femei apare după 45 de ani. Ulcerul duodenal nu se malignizează aproape niciodată. Persoanele cu grupa sanguină 0 fac mai ușor ulcer duodenal, după cum și cele care au antecedente în familie.

Ulcerul gastric este de patru ori mai puțin frecvent decât cel duodenal, apare la maturitate, între 55-65 ani și se poate maligniza (canceriza). Cei cu grupa sanguină A sunt mai predispuși, ca și în cazul celor cu rude de gradul întâi suferinde de ulcer la stomac.

Aceste tratamente naturiste s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului, în tratarea ulcerului.

1. Cura de 5 zile cu sucuri din fructe și legume

Timp de 5 zile se consumă sucuri din fructe neacide și din zarzavaturi (varză, cartof, morcov, sfeclă roșie, castravete, spanac). În fiecare zi se mănâncă 4-5 albușuri de ou crud, făcute spumă (fără zahar), repartizate în 3-4 mese. După fiecare masă se ia câte o lingură de cărbune de tei.
În fiecare din cele 5 zile se face o clismă dimineața, cu infuzie călduță de mușețel.

2. Regimul vegetarian

În caz că doriți să scăpați de arsurile și durerile stomacale provocate de ulcer, puteți consuma în primă fază de tratament urmatoarele alimente: lapte vegetal, piure de cereale sau din cartofi și morcovi puțin fierți, introducând treptat după remisiunea simptomatologiei dureroase, regimul vegetarian. Cartofii pot fi consumati fierți, copți, piure, însă nu prăjiti sau cu adaos de lapte. Poate fi folosit și laptele de migdale. Evitați în această perioadă salatele de legume sau fructe, care datorită celulozei pe care o conțin pot accentua durerile gastrice și folosiți, pentru început, doar alimentele care sunt tolerate. Mestecați foarte bine alimentele.

Adoptați un program regulat de mese, fără să mâncați nimic între mese. Mesele regulate ajută pacientul să beneficieze de producția ritmică de acid. Programul de două mese pe zi, fără gustări între mese, s-a dovedit eficient în tratarea ulcerului. Dacă veți mânca seara, veți modifica ritmul circardian ce afectează producția de acid, iar noaptea vă veți trezi cu hiperaciditate. După amiază se mai poate folosi suc de varză sau cartofi, iar seara se pot bea ceaiuri neînducite.

3. Cura internă cu cărbune

Se amestecă o lingură cu vârf de pudră de cărbune cu un pahar de apă caldă până se omogenizează deplin. Se lasă să se răcească și se bea de 2 ori pe zi, timp de 20 de zile (sau în cazul apariției episoadelor dureroase). Cărbunele vegetal reduce aciditatea gastrică și neutralizează toxinele.

4. Cura de 40 de zile cu argilă

În afecțiunile tubului digestiv ,, pansamentul"cu argilă este superior altora datorită proprietăților sale eliminatorii, cicatrizante și reconstructive. Pentru preparearea unei doze, la 100 ml de apă rece, se adaugă 1 lingură de lut. Se lasă să se stea 3-4 ore sau pe timpul unei nopții. Se administează o doză pe zi, dimineața, cu 30 de minute înainte de masă sau dupa ce mâncați, la 3 ore. În prima săptămână se bea numai apa, nu și lutul, care se sedimentează la fundul paharului. Apoi, în continuare, până la 40 de zile, se bea tot conținutul paharului, după ce în prealabil a fost omogenizat prin amestecare.

5. Cura cu suc de cartofi

Se iau 2-3 cartofi mari, se curăță și se spală. Se rad pe razatoarea mică și se adaugă o ceașcă de apă. Se amestecă, se lasă 5 minute, se mai amestecă și se strecoară zeama printr-un tifon sau printr-o strecurătoare. Zeama obținută se lasă aproximativ 15 minute, într-un vas, să se decanteze (amidonul se decantează pe fundul vasului). Se scurge cu grijă apa. În vas va rămâne o cantitate de aproximativ două lingurițe de amidon. Se adaugă peste acesta 2-3 liguri de apă curată, se amestecă și se bea lichidul obținut. Se recomandă să se consume unul-două pahare pe zi. După ingerarea lichidului, vă întindeți pe pat și stați 5 minute cu fața în sus, 5 minute pe partea dreaptă și 5 minute pe partea stângă. Cartofii sunt bogați în vitamina C, care este importantă în cicatrizarea rănilor și ajută la neutralizarea acidă.

6. Semințele de in - au un efect emolient și cicatrizant și sunt bogate în acizi grași omega 3, cu rol antiinflamator. Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apă. Cei care nu au o dantură bună, vor consuma pulbere de semințe de in, 3 ligurițe pe zi. Poate fi folosit și uleiul de in.

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Sanatos si verde 15 Mai 2023, 10:55

Gastrita - Simptome și remedii naturale

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții bacteriene,...

Gastrita - Simptome și remedii naturale
Berea și sănătatea inimii -  ce trebuie să știi
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:27

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi

Lucrările publicate în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases sugerează că băutorii „moderați” – adică...

Berea și sănătatea inimii - ce trebuie să știi
De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Sanatos si verde 14 Mai 2023, 07:22

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?

Bloody Mary, un cocktail care conține vodcă și suc de roșii, precum și sos Worcestershire, Tabasco și sare, are o anumită...

De ce este Bloody Mary cocktailul ideal în avion?
Șampania are puține calorii
Sanatos si verde 12 Mai 2023, 07:17

Șampania are puține calorii

Bulele de șampanie seduc pe mulți dintre noi. Trebuie spus că această băutură de petrecere prin excelență ascunde mai multe...

Șampania are puține calorii
Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 11:14

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta

Prunele sunt extrem de hrănitoare, cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe...

Motive uluitoare pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta
Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Sanatos si verde 11 Mai 2023, 07:31

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?

Alcoolurile se pot situa la cele două capete ale acestei dileme: îngrașă sau nu alcoolurile. Evident, pentru asta trebuie să...

Zahărul din alcooluri îngrașă sau nu?
Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 07:11

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti

Vinul rosu are un avantaj in buzunar fata de alte alcooluri. Conține mulți polifenoli antioxidanti, inclusiv resveratrol.

Vinul roșu e bogat în polifenoli chimici antioxidanti
Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool
Sanatos si verde 10 Mai 2023, 06:56

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool

Numeroasele mesaje de prevenire nu mai fac posibilă ignorarea efectelor nocive ale alcoolului asupra organismului. Dar știi...

Ce se întâmplă în corpul tău, atunci când bei alcool