Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 sfaturi din 1940 pentru fripturile la grătar

Vara este sezonul picnicurilor și grătarelor la iarbă verde. Cum noi nu ne ocupăm cu rețete ci cu istorii, vă prezentăm astăzi 10 sfaturi interbelice despre fripturi, culese din volumul: „Noutăți gospodărești, casa și masa sănătății noastre, Elisabeta Ciortan și Xenia Nicolau, 1940”, și nu o facem întâmplător.

10 Iunie 2018, 06:46

Ele sunt în continuare de actualitate și vă recomandăm să le puneți în practică.

Considerațiuni generale. Frigarea este cea mai veche operație culinară, care pertmite transformarea cărni, păstrându-i în același timp toate substanțele hrănitoare și gustoase. Fripturile constituie unul din preparatele importante, care trebuie să figureze în lista de mâncare, alături de alte preparate, deoarece în afară că este foarte hrănitoare, este și ușor de digerat și excită și ajută la revărsarea sucurilor gastrice în stomac.

Pentru a prepara o friptură bună fie la grătar, frigare sau cuptor, prima condiție de observat este, să se închege de a început albumina pe toată suprafața cărnei, formând astfel stratul izolator, care nu permite eșirea sucurile din carne și care le păstrează în interiorul fripturii, făcând ca ea să fie mai suculentă și mai fragedă.

Grătar. O friptură la grătar bine pregătită, trebuie să se prezinte la masă fierbinte, rumenită, fără să fie arsă, friptă bine, fără să fie uscată, deci mustoasă, fragedă cu gust caracteristic și parfum vag de zahăr ars.

Se vor observa următoarele reguli:

1.Friptura se pune pe grătar în ultimul moment. Friptura nu așteaptă, ci e așteptată să fie servită.
2.Mușchiul de vacă se unde cu un strat de untdelemn, cu 3-4 ore înainte de masă.
3.Grătarul trebuie să fie fierbinte și se unge cu seu mai înainte.
4.Focul trebuie să fie la început iute și apoi mai moale, iar la sfârșit se dă din nou la foc iute.
5. După ce se așează friptura la grătar, se lasă până se albește pe o parte și se întoarce imediat pe partea cealaltă, spre a înghega albumina pe toată suprafața. După aceea frigerea se face la foc potrivit, fie ridicându-se grătarul mai sus, fie ridicându-se din jăratec, cu condiția să nu se ridice cenușă, peste friptură.
6. În timp ce se frige pe partea următoare, se unge partea friptă cu o bucată de seu, la friptura de vacă, și cu slănină la friptura de prc. Ungerea cu grăsime are de scop să ferească friptura de a se carboniza.

Citeste continuarea pe GASTROART

5 garnituri pe care să nu le comanzi niciodată la restaurant
Gastronomie 13 Februarie 2023, 16:29

5 garnituri pe care să nu le comanzi niciodată la restaurant

Pentru a rămâne sănătos și a-ți asigura o bătrânețe mai senină, dieta este unul dintre punctele cheie și factorii majori. În...

5 garnituri pe care să nu le comanzi niciodată la restaurant
Cum să pregătești ghimbir confiat
Gastronomie 31 Ianuarie 2023, 13:20

Cum să pregătești ghimbir confiat

Este un pic cam lung dar foarte usor Iar acest ghimbir confiat va fi cu siguranta mai bun decat cel pe care il cumperi din...

Cum să pregătești ghimbir confiat
Prăjitura cu iaurt
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:53

Prăjitura cu iaurt

Sincer, nu am auzit până acum de cineva căruia să nu-i placă Prăjitura cu iaurt. E delicioasă, se pregătește ușor și nici nu...

Prăjitura cu iaurt
Șuberek de Dobrogea
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:50

Șuberek de Dobrogea

Prima dată am mâncat șuberek la turcoaicele din Medgidia, prietenele soacrei mele. Soacra mea, ardeleancă de fel, a facut...

Șuberek de Dobrogea
Musaca de cartofi cu carne de pui
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:48

Musaca de cartofi cu carne de pui

Pentru astăzi v-am rezervat o delicioasă rețetă de musaca cu carne de pui. Nu este greu de facut și poate fi oricând varianta...

Musaca de cartofi cu carne de pui
Pui la rotisor
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:46

Pui la rotisor

Iata o rețetă foarte gustoasă și consistentă, care poate fi preparată în casă, dar va avea gustul puiului de la rotiserie!

Pui la rotisor
Prăjitura diplomat cu fructe
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:41

Prăjitura diplomat cu fructe

Va recomandăm o prăjitură delicioasă, aromată, fresh și care va fi pe placul tuturor: Prăjitura diplomat cu fructe.

Prăjitura diplomat cu fructe
Orez sârbesc. O rețetă din Balcani
Gastronomie 26 Ianuarie 2023, 12:37

Orez sârbesc. O rețetă din Balcani

Iată o delicioasă rețetă de post, specifică mai tuturor popoarelor din Balcani, care au împrumutat-o de la otomani. Nu e însă...

Orez sârbesc. O rețetă din Balcani