Ascultă Radio Antena Satelor Live

Așchii cu vin (rețete românești pe gustul tău))

Saptamana Luminata sta sub semnul luminii şi prima slujba din aceasta saptamana incepe prin cuvintele ”Veniţi de luaţi lumina”. Hristos iese din mormant invaluit in lumina cea sfanta a dumnezeirii Sale.

09 Aprilie 2018, 04:54

Din noaptea invierii şi pana la inalţarea Domnului la cer, in Biserica se canta ”Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”, prin noul Ierusalim facandu-se referire la Ierusalimul cel veşnic.

Semnificatiile acestor zile nu sunt nici ele intamplatoare. Cea dintai dintre zile este Lunea Alba sau Lunea Curata. Este ziua in care se deschid Portile Raiului si ale iertarii. Traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu aghiazma si sa dai de baut la rude. in unele locuri din tara se merge cu „udatul” sau stropitul – in functie de zona, stropitul se face cu apa sau cu parfum si sunt stropiti doar femeile si copiii, sau doar tinerii se stropesc intre ei, dupa cum e obiceiul.

Reteta pe care v-o oferim azi este cea de Aschii cu vin.

Ai trebuinta de: 200 g faina, 4 galbenusuri, o lingura de zahar pudra, o lingurita de otet, 50 ml vin, sare, 200 g untura.

Cum se procedeaza: Se face un aluat ca de taitei din faina, galbenusuri, otet, vin, sare. Se framanta bine, apoi se lasa cateva minute sa se odihneasca. Dupa aceea se intinde o foaie foarte subtire, din care se taie la randul lor - oblic, sa iasp un paralelogram - in bucati lungi de 8-10 cm. in mijlocul fiecarei bucati se face o crestatura prin care se trece aluatul (ca la minciunele). Se prajesc in untura incinsa. Se pun pe un servet absorbant, sa se scurga grasimea, apoi se asaza pe un platou, se presara zahar pudra si se servesc calde. Cu vin...

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Reteta zilei 04 Iunie 2025, 16:14

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)

Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică...

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 20 Aprilie 2025, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)