Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boboc de gâscă în sos de vin (rețetă pentru miezul verii)

Mai sunt doar vreo două zile până la Sânt Ilie, dar fiindcă ne-a ieșit weekendul acesta-n cale (va trebui să-i aflu un alt cuvânt să-i zic pe nume, până nu m-or lua unchii și mătușile la goană pentru siluirea limbii române), pentru că tot veni sâmbăta și-i rost de iarmaroc și de zăbavă, eu zic să vă dăruiesc o rețetă pe măsură.

17 Iulie 2015, 21:53

Mai ales că (vă zic asta în șoaptă, să nu ne-audă sfântul, că nici Dumnezeu n-a vrut la vremea lui să-i zică în ce zi anume s-a născut - de teama fulgerelor de bucurie pe care Sânt Ilie le-ar fi azvârlit din cer), putem lungi sărbătoarea, pe românește vreo trei zile.

Pentru mesele largilor ospețe din mijlocul verii, vă dăruiesc azi rețeta de Boboc de gâscă în sos de vin. Și zău c-o să vi se pară gustoasă!

Ai trebuință de un boboc de gâscă de vreo 2 kilograme, un kil de ceapă, un sfert de kilogram de arpagic, vreo 10 căței de usturoi (o căpățână), 5-6 roșii proaspete, din grădină, un sfert de litru de vin alb, o legătură de verdeață, sare și piper.

Bobocul de gâscă, o dată curățat și spălat - „grijit”, cum se spune - se porționează, se rumenește în untura care a fost prelevată de la pasăre (sau în unt), după care se adaugă în cratiță ceapa, arpagicul și usturoiul - toate tocate mărunt - și se toarnă un fir subțire de apă, ca să se pârpălească toate înăbușit. După 10-15 minute, se toarnă două treimi din vinul alb pregătit (care trebuie să fie sec, parfumat și de foarte bună calitate), se adaugă roșiile tăiate cubulețeși buchetul de verdeață (întreg). Se sărează și se piperează (după gust), se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, în cuptor, vreo cinci ore, adăugând apă caldă sau zeamă de carne, câte puțin, de câte ori este nevoie.

Fierbând așa în voie, carnea ajunge de se desprinde de pe os. Se va scoate din cratiță. Carnea se pune pe o tipsie, acoperită, la cald, oasele se vor arunca. Sosul rămas în cratiță se degresează, apoi se toarnă restul de vin și se lasă să fiarbă, până se îngroașă. Se va scoate buchetul de verdeață, apoi sosul se va turna peste carne și se va aduce la masă.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion