Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boboc de gâscă în sos de vin (rețetă pentru miezul verii)

Mai sunt doar vreo două zile până la Sânt Ilie, dar fiindcă ne-a ieșit weekendul acesta-n cale (va trebui să-i aflu un alt cuvânt să-i zic pe nume, până nu m-or lua unchii și mătușile la goană pentru siluirea limbii române), pentru că tot veni sâmbăta și-i rost de iarmaroc și de zăbavă, eu zic să vă dăruiesc o rețetă pe măsură.

17 Iulie 2015, 21:53

Mai ales că (vă zic asta în șoaptă, să nu ne-audă sfântul, că nici Dumnezeu n-a vrut la vremea lui să-i zică în ce zi anume s-a născut - de teama fulgerelor de bucurie pe care Sânt Ilie le-ar fi azvârlit din cer), putem lungi sărbătoarea, pe românește vreo trei zile.

Pentru mesele largilor ospețe din mijlocul verii, vă dăruiesc azi rețeta de Boboc de gâscă în sos de vin. Și zău c-o să vi se pară gustoasă!

Ai trebuință de un boboc de gâscă de vreo 2 kilograme, un kil de ceapă, un sfert de kilogram de arpagic, vreo 10 căței de usturoi (o căpățână), 5-6 roșii proaspete, din grădină, un sfert de litru de vin alb, o legătură de verdeață, sare și piper.

Bobocul de gâscă, o dată curățat și spălat - „grijit”, cum se spune - se porționează, se rumenește în untura care a fost prelevată de la pasăre (sau în unt), după care se adaugă în cratiță ceapa, arpagicul și usturoiul - toate tocate mărunt - și se toarnă un fir subțire de apă, ca să se pârpălească toate înăbușit. După 10-15 minute, se toarnă două treimi din vinul alb pregătit (care trebuie să fie sec, parfumat și de foarte bună calitate), se adaugă roșiile tăiate cubulețeși buchetul de verdeață (întreg). Se sărează și se piperează (după gust), se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, în cuptor, vreo cinci ore, adăugând apă caldă sau zeamă de carne, câte puțin, de câte ori este nevoie.

Fierbând așa în voie, carnea ajunge de se desprinde de pe os. Se va scoate din cratiță. Carnea se pune pe o tipsie, acoperită, la cald, oasele se vor arunca. Sosul rămas în cratiță se degresează, apoi se toarnă restul de vin și se lasă să fiarbă, până se îngroașă. Se va scoate buchetul de verdeață, apoi sosul se va turna peste carne și se va aduce la masă.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă