Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș cu „lășcuțe” - rețetă din satele Năsăudului

În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper - ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică de Ignat.

19 Aprilie 2021, 04:07

Se mai gătea „borș de șălate dires cu smântână și ou”, servit cu balmoș - mămăligă fiartă în zer.

Tot mai demult se făceau „găluște de păsat în frunze de curechi” - nimic alt decât sarmale -, lășcuțe în borș, „plășintă” cu brânză și mărar, mămăligă „cu papă, cu slănină și cu lapte scopt” - laptele scopt fiind, v-ați dat seama deja, laptele prins -, friptură de miel cu baraboi - adicătelea cu cartofi și altele „tăt așe”. Mi-e greu să le scot pe toate din căldura regionalismelor culinare.

Dar pentru că e dimineață și se cuvine să vă dau rețeta zilei, eu zic să vorbim astăzi despre borșul cu lășcuțe, care nu-s altceva decât tăiței.

Se prepară un aluat de tăiței de casă din apă, făină și sare, se întind foi și se lasă să se zvânte. Se rulează strâns fiecare foaie în parte și se taie tăiței nici prea lați, nici prea înguști, așa, ca la vreun centimetru jumătate, poate doi. După care se taie încă o dată, în pătrate, Că lășcuțele cam așa ar trebui să arate. Se pune să fiarbă un ciolan afumat de porc. Iar când el este aproape gata, se adaugă borșul, fiert separat, lășcuțele și-o mână de pătrunjel verde, tocat.

Apoi se lasă de se continuă fierberea.

Borșul acesta - în care legumele nu-și află locul (noroc că încă nu am intrat în post) - se aduce la masă dres cu ou și smântână.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști