Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș cu lășcuțe (rețetă din Șopteriu de Câmpie)

În Șopteriu de Câmpie, undeva în judetul Bistrița Năsăud, cică se gătea odinioară cam așa: borș de chișcă - chișca fiind pregătită odată cu călbașul sau caltaboșul -, cu cârnațul cu ai și chiper - ai fiind usturoiul -, când se „ușide porcul”, zice-se, adică de Ignat.

06 Septembrie 2016, 20:17

Se mai gătea „borș de șălate dires cu smântână și ou”, servit cu balmoș - mămăligă fiartă în zer.

Tot mai demult se făceau „găluște de păsat în frunze de curechi” - nimic alt decât sarmale -, lășcuțe în borș, „plășintă” cu brânză și mărar, mămăligă „cu papă, cu slănină și cu lapte scopt” - laptele scopt fiind, v-ați dat seama deja, laptele prins -, friptură de miel cu baraboi - adicătelea cu cartofi și altele „tăt așe”. Mi-e greu să le scot pe toate din căldura regionalismelor culinare.

Dar pentru că e dimineață și se cuvine să vă dau rețeta zilei, eu zic să vorbim astăzi despre borșul cu lășcuțe, care nu-s altceva decât tăiței.

Se prepară un aluat de tăiței de casă din apă, făină și sare, se întind foi și se lasă să se zvânte. Se rulează strâns fiecare foaie în parte și se taie tăiței nici prea lați, nici prea înguști, așa, ca la vreun centimetru jumătate, poate doi. După care se taie încă o dată, în pătrate, Că lășcuțele cam așa ar trebui să arate. Se pune să fiarbă un ciolan afumat de porc. Iar când el este aproape gata, se adaugă borșul, fiert separat, lășcuțele și-o mână de pătrunjel verde, tocat.

Apoi se lasă de se continuă fierberea.

Borșul acesta - în care legumele nu-și află locul (noroc că încă nu am intrat în post) - se aduce la masă dres cu ou și smântână.

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere