Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de cartofi, pentru începutul Postului (rețete românești pe gustul tău)

Suntem astăzi în Lunea Curată, cea dintâi zi din lungul post al Paștilor, șapte săptămâni fără carne, fără lactate și cu numai două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii. E doar începutul unui timp de curățire trupească și sufletească.

14 Martie 2016, 06:44

De altfel, toate activitățile desfășurate în Lunea Curată au ca scop curățirea. Se spală foarte bine toate vasele şi ustensilele cu care s-au preparat până atunci „mâncăruri de dulce". Nu scapă din această curățenie generală nici un obiect din bucătărie, ca nu cumva „să spurce" după aceea mâncarea. Și tot acum se umple borșul, pentru că multe dintre bucatele postului sunt zemuri lungi, din legume. Nu de puține ori, probabil, în această perioadă veți găti borș de cartofi, iar pentru varieție vă oferim rețeta aflată dintr-un sat din sudul județului Bacău, numit Podu Turcului.

Ai trebuință de: 600 g cartofi, 100 g ceapă, 100 g morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), două legături de pătrunjel, o legătură de leuștean, sare, piper, un litru de borș; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Cum se procedează? Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Dacă este dezlegare, se încinge untdelemnul și se călesc în el ceapa și rpdpcinoasele, apoi se înăbișă. Când s-au înmuiat, se adaugă cartofii, curățați și tăiați cuburi. Se condimentează, se toarnă deasupra apă rece și se lasă la fiert la foc potrivit. Când cartofii sunt bine fierâi (se poate încerca cu dinții unei furculițe), se adaugă borșul (fiert separat înainte) și verdeața (țelină, pătrunjel leuștean) tocată mărunt. Din pătrunjel și leuțtean se păstrează câteva fire care se pun în oală după ce se trage de pe foc.

- Rețetă culeasă din Podu Turcului, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2007.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion