Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de cocoș (rețetă de pe Durău)

Pribeag "pe drumuri de munte", pe Durău, turistul mai puţin pretenţios este de acord că e preferabil să găseşti un "loc de mas" nu departe de pădure, intr-o zonă ozonată, de unde "urieşii" de piatră să ţi se arate in toată splendoarea lor...

02 Iunie 2017, 08:55

Dimineaţa, la răsărit, "cu roua-n picioare" (vorba căntecului), după ce ţi-ai pregătit un ceai şi un mic dejun frugal, iţi poţi face pe-ndelete planuri, căt timp speli ceştile in apa unui răuleţ (subţiat de seceta prelungită a anului acesta, de mai că poţi să-l treci cu piciorul).

Oricare drum e bun, dacă-ai ales să te-ntorci peste noapte in locul de unde-ai plecat, adică "in ograda" Mărioarei Gheorghiu, din Durău, care-o să-ți gătească un Borș de cocoș...

Borşul se face folosind un cocoş intreg. Este de preferat să fie un cocoş mai bătrăn, de doi-trei ani, crescut in curte, şi care se lasă la fiert căteva ore. De asemenea, se pregătesc din timp tăiţei de casă, din ou şi făină, care se lasă căteva ore să se usuce (să fie insă foarte uscaţi). Mai este apoi nevoie de două cepe, o ţelină mică, două rădăcini de pătrunjel, doi morcovi, căteva boabe de piper, mărar, leuştean şi pătrunjel tăiat mărunt, sare şi un litru de borş acru, de putină.

Cocoşul se curăţă, se porţionează şi se pune din timp la fiert, cu multă apă rece (dacă mai este nevoie să se adauge apă, pe parcurs, e de preferat să se pună atunci apă caldă, fiartă separat). Se adună spuma, de căte ori este nevoie. După ce a fiert cocoşul bine, se scot bucăţile de carne, se pun deoparte, şi in zeama respectivă se adaugă legumele, tăiate in patru sau doar crestate, ca să fiarbă şi să se pătrundă. Se scot legumele, se strecoară supa şi in ea se pun de data aceasta la fiert tăiţeii.

Cănd au fiert şi ei, se potriveşte gustul de sare, se adaugă boabele de piper şi se acreşte cu borşul care a fiert separat, impreună cu leuşteanul. Tot atunci se adaugă şi restul de verdeţuri tocate mărunt (păstrăndu-se căteva linguri de verdeaţă pentru momentul servirii). Carnea se poate pune inapoi in borş sau se poate pune direct in farfurie, cu sau fără legumele fierte, adăugăndu-se pentru fiecare porţie două-trei polonice de borş cu tăiţei şi presărăndu-se verdeaţă tocată.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion