Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de legume, ca la Boboc (rețete românești pe gustul tău)

Și unde altundeva ai putea să cauți adevăratele retete romanesti de post, dacă nu în satele noastre, dacă nu în cuhnia preoteselor de țară?

01 Aprilie 2016, 06:48

Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu pâine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamăgit niciodată. De aceea le iubim, le respectăm și le servim, ca „felul întâi”, la masă. Înaintea tuturor altor mâncăruri.

Pentru „Borșul de legume” al preotesei Floarea Ion din Boboc (Buzău) ai trebuință de: 3-4 cepe, 2-3 morcovi, o țelină (rădăcină și frunze), pătrunjel (rădăcină și frunze), o felie de dovleac plăcintar, o legătură de leuștean, două-trei linguri de orez, o jumătate de litru de borș, sare, piper; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Cum se procedează: Zarzavatul (morcovii, țelina, rădăcina de pătrunjel) și dovleacul se cuăță și se trec prin răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt. Se pun la înmuiat în untdelemn fierbinte (dacă este zi de dulce sau zi de post cu dezlegare la untdelemn) sau doar se înăbușă în puțină apă

Se toarnă apoi suficientă apă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când a fiert bine orezul, se pune borșul fierbinte (fiert separat, cu cozi de leuștean și de țeină) și se drege gustul cu sare și piper. Se adaugă verdeața (pătrunjel, leuștean, țelină) tocată mărunt.

Rețetă culeasă de la preoteasa Floarea Ion din satul Boboc, județul Buzău și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr

URMĂREȘTE CLIPUL:

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-bors-de-legume-ca-la-boboc{/soundcloud}

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă