Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș românesc (rețetă din Oltenia sudică)

Bors romanesc am zis, bors romanesc gatesc! Reteta asta am aflat-o intr-una dintre perindarile mele prin tara, in Oltenia sudica, in lunca Dunarii.

29 Aprilie 2017, 23:21

Ar fi putut sa-i spuna bors oltenesc, la fel de bine. insa numele i-a fost ales din alte considerente: sa nu se-ncurce borsul nostru cu cel... bulgaresc. Pentru ca pe-acolo familiile de olteni sadea au primit cu drag in mijlocul lor neamuri de bulgari refugiate peste Dunare, intr-o iarna in care apa fluviului inghetase de se putea trece usor peste el, fara pod.

Asa mi-a zis o data, demult, o femeie vrednica al carei nume, din pacate l-am uitat. Dar bine ca nu uitai si reteta, ca doar de ea avem nevoie acum, la ceasurile diminetii!

Bors romanesc

Ai trebuinta de: 500 g piept de vita, 1 os mare, cu maduva, 1-2 litri supa de carne, 2 cepe, 1 morcov, 1 felie varza, 1 radacina de patrunjel, 1 sfecla rosie, 1 pastarnac, 1 telina, 4-5 cartofi, 1 litru bors, sare, piper boabe, 1 cana de smantana, foi verzi de leustean, marar, patrunjel, telina, 3 patlagele rosii (merge si bulionul, 2 linguri).

Carnea si osul spart se pun la fiert in apa rece. Se spumeaza la timp, se lasa apoi sa fiarba pe coltul masinii (de gatit - n.m.) 2 ore. Zarzavatul se taie astfel: morcovul feliute, ceapa bob de orez, varza taietei. Patrunjelul, sfecla, pastarnacul, telina, rosiile se oparesc si se taie asa, mai marunt. Cartofii se taie cubulete. Borsul se fierbe separat, cu 1 ceapa. Dupa 3 ore de fiert se scoate osul, se scutura, se curata-n ciorba si se da la caini ori la ordonante. Se pune tot zarzavatul, fara cartofi. Dupa 20 de minute se pun si aceia, sa fiarba inca, destul. Se toaca foile, se bat cu smantana. La sfarsit se pune si borsul, se potriveste de sare si piper. Se varsa in castron frumos, peste smantana si verdeata.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion