Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)

Îl întâlnesc adeseori prin târgurile cu bunătăți românești. Vine cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf în coajă de brad cu busuioc, caşcaval dospit şi puţin afumat, caş afumat, urdă dulce şi sărată, urdă cu mărar puţin sărată, dar şi cârnăciori de oaie cu vită.

31 Mai 2015, 09:15

Toate preparatele sunt „de casă” sau, mai bine zis, „de stână”, pentru că el, Dorin Bangală din Fundata, are o stână cu 600 de oi şi 30 de vaci. Pregătește totul după rețete din moși-strămoși, pe care uneori le „îmbogățește” cu ingrediente noi, cum e cazul și cu această brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad.

Ai trebuință de: 40 kg de caş, 1 kg de sare, o jumătate kg de busuioc.
Se lasă caşul la maturat, timp de două săptămâni, apoi se dă prin maşina de tocat. Se adaugă sarea şi busuiocul. Se potrivește de gust.
Coaja de brad se opăreşte în zer şi i se rad ţepii, apoi se modelează, după dimensiunea dorită, cosând mai întâi pereții de fundul burdujelului, cu ață tare. Se pune brânza, îndesându-se bine, după care se așază capacul și se coase și el. Se dă burduful la rece.

- rețetă aflată de la Dorin Bangală, satul Fundata, culoarul Rucăr-Bran

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști