Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad (rețetă din culoarul Rucăr-Bran)

Îl întâlnesc adeseori prin târgurile cu bunătăți românești. Vine cu brânzeturi, telemea de oaie proaspătă, brânză de burduf în coajă de brad cu busuioc, caşcaval dospit şi puţin afumat, caş afumat, urdă dulce şi sărată, urdă cu mărar puţin sărată, dar şi cârnăciori de oaie cu vită.

31 Mai 2015, 09:15

Toate preparatele sunt „de casă” sau, mai bine zis, „de stână”, pentru că el, Dorin Bangală din Fundata, are o stână cu 600 de oi şi 30 de vaci. Pregătește totul după rețete din moși-strămoși, pe care uneori le „îmbogățește” cu ingrediente noi, cum e cazul și cu această brânză cu busuioc în burdujel din coajă de brad.

Ai trebuință de: 40 kg de caş, 1 kg de sare, o jumătate kg de busuioc.
Se lasă caşul la maturat, timp de două săptămâni, apoi se dă prin maşina de tocat. Se adaugă sarea şi busuiocul. Se potrivește de gust.
Coaja de brad se opăreşte în zer şi i se rad ţepii, apoi se modelează, după dimensiunea dorită, cosând mai întâi pereții de fundul burdujelului, cu ață tare. Se pune brânza, îndesându-se bine, după care se așază capacul și se coase și el. Se dă burduful la rece.

- rețetă aflată de la Dorin Bangală, satul Fundata, culoarul Rucăr-Bran

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion