Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brioșe cu gem pentru Lunea Rusaliilor

În Lunea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și iau apă sfințită, pentru a stropi câmpurile. neuitând să rostească o anumită formulă magică: „Doamne, norocul nost' să vie tăt la noi!”. Şi tot acum se îndeplinesc alte ritualuri în cinstea răposaţilor.

05 Iunie 2017, 12:40

"Luni după Rusalii se ţine în cinstea morţilor, crezându-se că au ostenit pe drumuri şi că li s-au băşicat picioarele.

Se făcea spălarea picioarelor la mai mulţi copii (băieţi şi fete) cu apă caldă, după care îi unge cu unt alb pe tălpile picioarelor, ca să nu-i mai doară picioarele pe moşii aceia." (Th. Speranţia - "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti")

Ce veți fi făcând domniile voastre în Lunea Rusaliilor nu știu, dar eu știu că trebuie sp vp dau o rețetă. Și pentru că au apărut deja cireșele, am să vă propun: Brioșele cu gem de cireșe.

Ai trebuință de: 125 ml lapte dulce, 280 g făină, un pliculeţ praf de copt, un sfert de linguriţă cu sare, o portocală, două ouă, 160 g zahăr pudră, 90 g unt, 200 g gem de cireşe, 20 g seminţe de susan, 10 g seminţe de mac, o lingură cu mentă tocată.

Într-un bol se mixează ouăle cu zahărul pudră şi sarea până îşi dublează volumul. Se adaugă untul topit şi răcit, seminţele de mac, coaja rasă şi sucul de portocală. Se toarnă laptele dulce, se presară praful de copt, se adaugă făina, menta tocată şi se mixează până se obţine un aluat omogen. Se toarnă jumătate din aluat în forme de brioşă unse cu unt, se pune gemul amestecat cu seminţele de susan în mijlocul fiecăreia, apoi se toarnă deasupra restul de aluat. Se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu 15-20 de minute şi se servesc imediat sau după ce s-au răcit.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă