Ascultă Radio Antena Satelor Live

Calcan fript „pescărește” (rețetă de vacanță estivală)

Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest început de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să guste din nou sentimentul vacanțelor tihnite, în care toate grijile dispar imediat ce ai pășit pe nisipul fierbinte.

12 Iunie 2015, 08:16

Am fi putut să ne îndreptăm spre munte, să nu mai simțim în creștetul capului arșița (care abia începe să-și facă simțită supremația), dar am ales să fim rezidenți vremelnici ai Litoralului, năimind, la un popas de pescari, o zi blândă, cu toate ale peștelui...

Și dacă tot avem aceste trei ingrediente: mare, soare și nisip, să-l adăugăm și pe al patrulea, cel care ne-a adus aici aproape „trăgându-ne de nas”: un pește prăjit! Sau, mă rog, un calcan fript...

Ai trebuință de: un calcan cam de un kilogram, 200 ml lapte, 100 g unt topit, o lămâie, pătrunjel verde.

Se curata calcanul inauntru, se taie coada si inotatoarele de jur-imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura pe lung, pe partea unde este pielea neagra, in apropiere de sira spinarii. Fie ca-l taiem in bucati potrivite sau il pastram intreg pentru prajit, il lasam cateva minute in lapte, apoi il punem la fript pe plita unsa cu ulei. Cand e gata, se asaza in farfurie, se toarna pe deasupra unt topit si se presara patrunjel tocat. Se serveste fierbinte, cu mamaliga sau cartofi fierti. Foarte gustos este si ficatul de calcan, care se poate pregati fie fiert, fie prajit, la fel ca si pestele.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion