Ascultă Radio Antena Satelor Live

Calcan fript „pescărește” (rețetă de vacanță estivală)

Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest început de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să guste din nou sentimentul vacanțelor tihnite, în care toate grijile dispar imediat ce ai pășit pe nisipul fierbinte.

12 Iunie 2015, 08:16

Am fi putut să ne îndreptăm spre munte, să nu mai simțim în creștetul capului arșița (care abia începe să-și facă simțită supremația), dar am ales să fim rezidenți vremelnici ai Litoralului, năimind, la un popas de pescari, o zi blândă, cu toate ale peștelui...

Și dacă tot avem aceste trei ingrediente: mare, soare și nisip, să-l adăugăm și pe al patrulea, cel care ne-a adus aici aproape „trăgându-ne de nas”: un pește prăjit! Sau, mă rog, un calcan fript...

Ai trebuință de: un calcan cam de un kilogram, 200 ml lapte, 100 g unt topit, o lămâie, pătrunjel verde.

Se curata calcanul inauntru, se taie coada si inotatoarele de jur-imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura pe lung, pe partea unde este pielea neagra, in apropiere de sira spinarii. Fie ca-l taiem in bucati potrivite sau il pastram intreg pentru prajit, il lasam cateva minute in lapte, apoi il punem la fript pe plita unsa cu ulei. Cand e gata, se asaza in farfurie, se toarna pe deasupra unt topit si se presara patrunjel tocat. Se serveste fierbinte, cu mamaliga sau cartofi fierti. Foarte gustos este si ficatul de calcan, care se poate pregati fie fiert, fie prajit, la fel ca si pestele.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști