Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Cerul și pământul” (rețete românești pe gustul tău)

Nu știu cât de atent ați ascultat domniile voastre colindele din iarna asta, ca și din toate iernile de până acum, dar e un colind ce zice-așa: Cerul și colindul/ În cântec răsună/ Îngeri și oameni/ Cântă împreună.

01 Ianuarie 2016, 06:57

De ce vă amintesc versurile din Ajunul Crăciunului, taman acum, de Sfântul Vasile. Păi, fiindcă, în leagănul sărbătorilor aflându-ne încă mi-am zis să vă învăț cum se gătește acest fel de mâncare ce poartă numele colindului cu pricina. Cerul și pământul. (Și este una dintre cele mai interesante retete romanesti culese din Ardeal.)

Trebuință ai de un kil de cartofi și de a zecea parte ceapă (100 g), și-apoi de unt (cât două nuci), de-un sfert de kil de mere acrișoare, de-un kil de sângerete sau de chișcă albă (că doar tocmai fuseră Ignatul și Crăciului și-ți e cămara plină cu bucate din... porc), ulei și sare, zahăr pudră.

Ceapa o toci mărunt și o călești în unt. Cartofii îi cureți, îi tai cuburi și peste ceapă îi arunci. În câteva minute, torni și apă, nu prea multă, și lași să fiarbă, piciocii (cartofii - n.n.) să se-nmoaie. Adaugi merele, de coajă curățate și felii tăiate. Și iarăși lași să fiarbă, până scade apa (de e prea mult lichid la urmă, îl azvârli). Faci un piure din astea toate (adăugându-le sare și zahăr pudră).

Sângeretele sau chișca albă (caltaboșul, cum îi zice-n alte părți), îl înțepi cu o scobitoare ori c-un ac și-l pui să se pârpălească în apă cu ulei (când apa se evaporă și el începe a se rumeni-n unsoare, îl întorci pe toate părțile și apoi din tigaie-l scoți).

La masă-aduci piureul de cartofi și mere, cu sângeretele deasupra și un picuț de sos din cel ce s-a format în cratiță, la urmă.

Rețeta-i din Ardeal și, după cum se vede - cu mere și cu zahăr pudră - are influențe din gastronomia sașilor.

Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă