Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chifteluțe cu tarhon, în sos roșu (rețete românești pe gustul tău)

Din Ardealul gusturilor împerecheate, cu… căsătorii mixte între bucate, vine și această rețetă ce-a primit drept zestre… o legătură de tarhon. Poate vi se pare că-i joacă, dar rețeta cu pricina e treabă serioasă și-o să vă pună ceva probleme, dacă nu luați aminte la modul ei de preparare.

03 Ianuarie 2016, 22:05

Chifteluțele cu tarhon, îmbăiate în sos aromat, se pregătesc astfel:

La 400 g de carne de vacă adaugi 300 g carne de porc; apoi 200 g ceapă, o franzelă (de 200 g), două legături de verdeață, patru legături de tarhon, 4 ouă, făină - o jumătate de cană, usturoi, roșii - un kilogram (să fie!), untdelemn - 150 ml, unt - o țâră, smântână - un sfert de kil sau mai bine, piper și sare.

Carnea se dă prin mașina de tocat, ceapa se toacă mărunt și se călește-n ulei (doar cât să-nceapă a sticli). Franzela se înmoaie-n apă și se stoarce bine. Verdeața și tarhonul se toacă mărunt-mărunt. Se-amestecă totul, se-adaugă ouăle și sarea, se frământă bine compoziția și apoi se formează chifteluțele, care se dau iute prin făină și se prăjesc în untdelemn.

Roșiile, despielițate și desămânțate, se taie-n felii și se pun la fiert cu mujdei de usturo, iar după ce au fiert, se pasează printr-o sită sau printr-un... pasoar. Din restul de făină, unt și smântână se face un sos alb, care se amestecă apoi cu roșiile pasate - ceea ce va face iute din el un sos... roșu (mai roziu), care se diluează cu puțină apă (fiartă).

Se mai potrivește gustul de sare, se așază chifteluțele în acest sos și se mai fierb împreună un sfert de ceas, la foc molcolm.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion