Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de legume cu sardine (pentru dezlegările la pește)

Gustoase sunt si zilele de post, mai ales atunci cand biserica si inalții ierarhi randuiesc... dezlegari, spre desfatarea crestinilor! Azi se cuvine a-l cinsti pe Sfantul Dosoftei, mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1693.

13 Decembrie 2016, 10:37

Nascut in anul 1624, in orasul Suceava, si trecut la cele vesnice in data de 13 decembrie 1693, in exil, ierarhul carturar Dosoftei a fost unul dintre mitropolitii cei mai de seama pe care i-a avut vreodata Moldova.

Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este cunoscut mai ales pentru dragostea si hotararea cu care a luptat pentru traducerea in limba romana a cartilor bisericesti necesare, astfel incat tot poporul sa inteleaga cele rostite in biserica. Interesant este ca, înainte chiar de a fi intrat în calendare, mitropolitul Dosoftei a lasat urme in comunitatea breslei tipografilor. Nu intamplator, in anul 1918, tipografii din Bucuresti intrau in greva pentru condiții mai bune de lucru. Multi ani, 13 decembrie a fost doar Ziua Tipografului, pentru ca mai apoi patronul religios al acestei zile sa devină chiar Sfantul tipograf Dosoftei!

Prin traditie, in ziua de 13 decembrie se pregatesc retete pe baza de peste, caci in calendare e dezlegare la peste. Asadar, gatim azi Ciorba de legume cu sardine.

Ai trebuinta de un kilogram sardine, 3 dovlecei, doua cepe, 200 g ciuperci, doi ardei capia, un morcov, o telina mica, doua gulii, 100 g linte, un ardei iute, 300 ml suc de rosii, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu boia dulce, sare, piper, leustean, patrunjel, marar.
Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se taie cubulete. Guliile, morcovul si telina se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri sau cubulete. Lintea se pune la inmuiat cu doua ore inainte, se fierbe 20 de minute si se transfera intr-un bol cu apa rece. Ciupercile se spala, se taie felii si se pun intr-un bol. Se incinge uleiul intr-o cratita, se caleste morcovul cu telina, se adauga gulia, dovleceii taiati felii, ardeii si lintea. Se calesc pana se inmoaie, se toarna intr-o oala cu doi litri de apa, se condimenteaza si se lasa sa fiarba. Cand sunt aproape fierte se adauga ciupercile, se fierb zece minute, se adauga pestii curatati si spalati, boiaua dulce si sucul de rosii. Se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, se presara verdeata tocata, se verifica de gust si se adauga ardeiul iute taiat jumatati. Se acopera cu un capac, se lasa zece minute ca sa se imbine gusturile, apoi se serveste.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz