Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de legume cu sardine (pentru dezlegările la pește)

Gustoase sunt si zilele de post, mai ales atunci cand biserica si inalții ierarhi randuiesc... dezlegari, spre desfatarea crestinilor! Azi se cuvine a-l cinsti pe Sfantul Dosoftei, mitropolit al Moldovei intre anii 1671-1693.

13 Decembrie 2016, 10:37

Nascut in anul 1624, in orasul Suceava, si trecut la cele vesnice in data de 13 decembrie 1693, in exil, ierarhul carturar Dosoftei a fost unul dintre mitropolitii cei mai de seama pe care i-a avut vreodata Moldova.

Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, este cunoscut mai ales pentru dragostea si hotararea cu care a luptat pentru traducerea in limba romana a cartilor bisericesti necesare, astfel incat tot poporul sa inteleaga cele rostite in biserica. Interesant este ca, înainte chiar de a fi intrat în calendare, mitropolitul Dosoftei a lasat urme in comunitatea breslei tipografilor. Nu intamplator, in anul 1918, tipografii din Bucuresti intrau in greva pentru condiții mai bune de lucru. Multi ani, 13 decembrie a fost doar Ziua Tipografului, pentru ca mai apoi patronul religios al acestei zile sa devină chiar Sfantul tipograf Dosoftei!

Prin traditie, in ziua de 13 decembrie se pregatesc retete pe baza de peste, caci in calendare e dezlegare la peste. Asadar, gatim azi Ciorba de legume cu sardine.

Ai trebuinta de un kilogram sardine, 3 dovlecei, doua cepe, 200 g ciuperci, doi ardei capia, un morcov, o telina mica, doua gulii, 100 g linte, un ardei iute, 300 ml suc de rosii, 100 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita cu boia dulce, sare, piper, leustean, patrunjel, marar.
Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se taie cubulete. Guliile, morcovul si telina se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri sau cubulete. Lintea se pune la inmuiat cu doua ore inainte, se fierbe 20 de minute si se transfera intr-un bol cu apa rece. Ciupercile se spala, se taie felii si se pun intr-un bol. Se incinge uleiul intr-o cratita, se caleste morcovul cu telina, se adauga gulia, dovleceii taiati felii, ardeii si lintea. Se calesc pana se inmoaie, se toarna intr-o oala cu doi litri de apa, se condimenteaza si se lasa sa fiarba. Cand sunt aproape fierte se adauga ciupercile, se fierb zece minute, se adauga pestii curatati si spalati, boiaua dulce si sucul de rosii. Se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, se presara verdeata tocata, se verifica de gust si se adauga ardeiul iute taiat jumatati. Se acopera cu un capac, se lasa zece minute ca sa se imbine gusturile, apoi se serveste.

Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 29 Aprilie 2024, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește