Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de legume (rețeta nevestei lui Ion Lumânare)

Ion Lumânare, din Hotarele, e mândru de femeia lui și de bucatele pe care le gătește. Când i-am trecut pragul casei, ea - mama Lina, adică - tocmai deschidea ușița cuptorului în care se coceau pâinile.

27 Aprilie 2015, 04:13

Pâini mai mici, de le zicea „picioi”. Puse laolaltă într-o cratiță mare, rotundă și mai năltuță.

Dar acolo, în câmpie, se fac în special ciorbe și tocane, cu legume multe. Nu de alta, dar pline sunt solariile, la ceasul ăsta, iar în camp încep de-acum a se pune răsadurile. Cum face ciorba de zarzavat si de legume a mamei Lina a lui Ion Lumânare? Ea taie patru cepe și le călește un pic în ulei. Se călesc deoparte și patru roșii tăiate, se pune un morcov și un postârnac (mama Lina rostește, ca în zonă, «postârnac») dați prin răzătoare. Peste ceapa călită punem apa și o lăsăm să fiarbă un pic.

Punem roșiile, morcovul și păstârnacul și când au fiert bine, eu pun o lingură cu orez. După ce s-au făcut toate, punem borș de țară. După gust, să nu iasă ciorba prea acră. Mai adăugăm sare. Batem un ou ori două cu făină și puțin ulei, cât să iasă o pastă mai groasă, și le trecem prin pâlnie, ori le punem cu furculița, de ies ca o fideluță. Dacă au fiert toate, tocăm pătrunjel, leuștean proaspăt și punem în oală. Batem și un ou, să dregem zeama fierbinte.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion