Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă de pește ca la Mănăstirea Dervent (rețete românești)

Cauți să afli adevăratele retete romanesti? Poate ar trebui să te așezi la masă în trapeza unei mănăstiri. Acolo vei descoperi care sunt calitățile inconfundabile ale unei retete romanesti!

20 Ianuarie 2016, 22:18

Un astfel de popas am făcut și noi deunăzi la Mănăstirea Dervent, nu departe de viile ce se oglindesc în apa Dunării, la Ostrov, și de insula zisă și Păcuiul lui Soare, unde cândva, după legendă, a fost înălțată bogata catedrală a Mitropoliei Vicinei (cea mai nordică mitropolie a Bizanțului din vechime). De la părintele Casian, am aflat cum se prepară ciorba de pește, „ca la Mănăstirea Dervent”.

La o oală de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi cuburi, o jumătate de kilogram de morcovi dați pe răzătoare, 2-3 țeline, puțin hrean.

Se curăță legumele și se pun în oală. Se lasă să fiarbă. După ce a fiert, se potrivește de sare, se mai adaugă apă (dacă e nevoie) și se pune și peștele la fiert (câteva kilograme de pește din mai multe soiuri: crap, caras, fitofag, mreană).

Se adaugă borș, ardei iute tocat, codițe de leuștean și de țelină. După ce se oprește focul se mai adaugă ouă bătute cu telul.

Rețetă culeasă de la părintele Casian, de la Mănăstirea Dervent.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion