Ascultă Radio Antena Satelor Live

Clapon umplut cu tocătură (rețete românești pe gustul tău)

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis - „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă în casa părinților lor era sau o bibliotecă” - trecând apoi zisa asta pe spuza cărților de bucate, la care și mai bine se pricepea.

03 Octombrie 2018, 04:51

Zicea olteanca astfel: „Soarta economică a unei familii și în special modul de a se hrăni cineva atârnă de faptul dacă acel cineva cultivă sau nu arta culinară, căci pentru ca să dai o hrană intelectuală spiritului și inimii, trebuie mai întâi să hrănești în mod cultivat bazinul de existență al acestora: stomacul”.

Zicea matroana noastră asta pe la 1902, când publica la Craiova volumul „Buna menajeră sau Carte de bucate”, din care ne vom... înfrupta și noi azi, pregătind, ca pentru o zi de sărbătoare, un... Clapon umplut cu tocătură. Claponul - pentru cine nu știe - este... cocoșul necastrat. Fălos și gras. Cum se pregătește?

Curățăm și spălăm claponul, îl sărăm și e lăsat puțin să stea, apoi e umplut cu tocătură de carne de vițel, felii de morcov, de pătrunjel, se toarnă puțină supă de vacă și, acoperind cratița, se lasă să se frigă încet, înăbușit.

După ce este deja fript rumen, îl tăiem în bucăți, îl aranjăm pe o farfurie lungă; iar peste sosul din cratiță punem puțină supă de vacă și zeamă de la o lămâie, lăsându-l să fiarbă puțin, apoie strecurat peste bucîțile de friptură și servit cu orice salată sau cu compot din diferite poame.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion