Ascultă Radio Antena Satelor Live

Covrigei cu mere de Voinești (rețete românești pe gustul tău)

Se zice că dacă mănânci în fiecare zi un... frumos de Voinești, întinerești! La măr mă refer, dar ce credeați? La fructul care ne-a adus ispita cunoașterii... și alungarea din Rai. Rețeta de azi cu mere de Voinești se gătește, după cum se va vedea mai departe:

04 Noiembrie 2015, 08:57

Ai trebuință de: 500 g făină, 125 g unt, un vârf de cuţit de sare, un cubuleţ de drojdie, 200 ml lapte, două pliculeţe de zahăr vanilinat, 100 g zahăr, rom, 3 mere, zahăr pudră, o lămâie.

Cum se prepară: Merele se descojesc şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se stropesc cu puţin suc de lămâie, ca să nu se oxideze, şi se lasă puţin deoparte. Făina se amestecă bine împreună cu untul, laptele călduţ în care s-a adăugat zahărul, drojdia, sarea, romul, zahărul vanilinat. Se frământă aluatul, înglobându-se şi merele rase. Se formează covrigei, ce se aşază pe o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se lasă până când se auresc şi se pudrează cu zahăr cât sunt calzi încă.

- rețetă culeasă din Voinești, Dâmbovița, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion