Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cozonac ardelenesc cu nucă (rețete românești pe gustul tău)

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun, acasă, nu se poate fără un cozonac... pregătit în casă, adăugați în caietul de rețete și pe aceasta, de Cozonac ardelenesc cu nucă.

21 Decembrie 2015, 08:50

Un kilogram de făină de patisserie, 4 ouă, două gălbenușuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahăr tos, vanilie, coajă rasă de lămâie, o jumătate de linguriță de sare fină. Pentru umplutură: 300 g miez de nucă, două albușuri, 100 g zahpr tos, 100 g rahat.

Toate ingredientele se aduc în bucătărie din seara zilei precedente – cozonacul se prepară numai cu ingrediente acomodate la temperature camerei. Drojdia se lichefiază cu o lingură de zahăr și se dizolvă în puțin lapte călduț. Se presară puțină făină și se bate cu telul, după care se lasă să dospească o jumătate de oră, la loc cald. Se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă apoi sarea, trei ouă și cele două gălbenușuri și se bate cu telul compoziția ca să se omogenizeze. Se toarnă peste făină – se frământă într-un lighean foarte adânc -, se adaugă drojdia și aromele și se începe frământatul. Când aluatul este destul de moale și flexibil, începe să se adauge untul topit (sau uleiul), încorporându-l puțin câte puțin. Se consideră că aluatul s-a frământat îndeajuns atunci când începe să facă bășicuțe și se desprinde ușor de pe mâini și de pe pereții vasului. Se acoperă cu un șervet curat, apoi cu o pătură ușoară, ca să îi țină de cald și să îl ferească de curenți, și se lasă să dospească cel puțin 3 ore.

Din acest aluat fie se taie bucăți care se fac sul, se împletesc și se pun în tavă, fie se umplu cu nucă. Pentru umplutură, albușurile se bat spumă cu zahărul, apoi se încorporează nucile măcinate și rahatul tăiat în bucăți mici. Aluatul se împarte în două. Se ia prima bucată și se întinde pe planșeta de lemn presărată cu făină. Se pune pe ea, din belșug, umplutură de nucă, se rulează și se așază în forme unse cu unt, lăsându-se la crescut timp de 20 de minute. Se ung cozonacii cu un ou bătut, se presară zahăr tos și se bagă tăvile la cuptor, mai întâi la foc mare (10 minute), apoi la foc potrivit, încă o jumătate de oră.
(Rețetă culeasă de la o gospodină din Alba Iulia, județul Alba)

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion