Ascultă Radio Antena Satelor Live

Drob de ghebe (rețeta nașului meu)

În dorul drobului de miel, pe care îl va face cu pioasă aplecare spre bucate și spre cele sfinte, totodată, gospodina-și poate cerca îndemânarea cu un... drob de ghebe. Mai ales dacă le are puse la păstrare, la sare sau în ‘cele răcitoare.

13 Martie 2015, 05:58

Ori dacă le-a pus din vreme la uscat, pe ață, caz în care mai întâi le va rehidrata în apă clocotită.

Ai trebuință de: 2 kg de ghebe, două cepe, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, ulei, sare, piper, pesmet; facultativ: două ouă.

Cum se prepară: Ghebele, curăţate şi spălate (se pot folosi şi ghebe puse la păstrat la sare, dar trebuie lăsate la desărat câteva ore, în apă rece, care se schimbă mereu) se fierb în apă cu sare (sau în apă simplă, în cazul ghebelor păstrate la sare, de care aminteam mai devreme). După 15 minute, se scurg şi se dau prin maşina de tocat. Ceapa se taie foarte mărunt, se căleşte în ulei, se amestecă apoi cu ghebele, cu verdeaţa tocată şi cu condimentele. (Dacă nu-i post, pui şi două gălbenuşuri frecate cu sare şi două albuşuri bătute spumă). Se toarnă totul într-un vas de lut pentru cuptor (uns cu ulei şi tapetat cu pesmet). Se coace la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o oră. Se taie felii şi se serveşte cu vin alb, sec.

- rețetă aflată de la Ștefan Varga din Sinaia și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun” de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat