Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de coacăze negre (rețetă veche)

Oricât ar părea de curios, strămoșii noștri daci și romani habar nu aveau de dulceață. Nici Ștefan cel Mare nu a mâncat dulceață - cum nici mămăligă nu i-a fost dat să guste.

13 Iunie 2015, 08:46

Și asta pentru că, până la un moment anume al istoriei, europenii au conservat fructele numai în două feluri: uscate și puse la păstrare în miere (de altfel, varianta asta, cu fructele puse în miere, iar borcanul - sau chiupul de lut - îngropat în pământ aveam s-o întâlnesc și-ntr-un sat din Moldova, și-ntr-unul dintr-o insulă grecească, semn că unele rețetare străvechi încă se mai păstrează, pe ici pe colo).

Cine a făcut, deci, începutul acestei lungi istorii culinare, cu fructe fierte în siropul de zahăr? Ei bine, ca și în cazul unor ingrediente care au cucerit Europa abia după jumătatea mileniului trecut - cum ar fi roșii și cartofii, bunăoară, și modul de preparare a dulcețurilor are legătură cu descoperirea Americii de către Columb. Spaniolii sunt primii europeni care au mâncat dulceață... dincolo de apele Oceanului Atlantic. Și tot ei au adus rețetele pe bătrânul continent. Primul tratat de dulcețuri avea să fie scris, suprinzător, de către... Nostradamus. Da, același Nostradamus care a bulversat lumea cu profețiile lui. Prepararea dulcețurilor a devenit, repede, o cutumă în toate casele Europei, iar în primele noastre cărți de bucate deja sunt pomenite.

Dar să ne întoarcem la rețetă.

Pentru dulceața de coacăze negre ai trebuință de: un kg de zahar, un kg de coacaze, 30-50 ml zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Dulceata se face din coacaze care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la un kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kilogram cantarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Reteta zilei 04 Iunie 2025, 16:14

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)

Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică...

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 20 Aprilie 2025, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)