Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc, incat, asemeni personajelor lui Disney, m-am luat dupa unda aromei de rai si... am batut la usa vecinei.

30 August 2017, 21:11

Sa cer reteta (stiam eu insa ca ma va imbia si cu o chisea cu dulceata si un pahar cu apa).

Tingirea cu dulceata de zmeura abia ce fusese trasa de pe foc. Am dat sa ma indrept spre ea, cu linguroiul de lemn in mana, cand atentia mi-a fost distrasa de... caietul vechi de retete. Sau caietul de vechi retete; spuneti-i cum vreti.

Ei bine, am lasat dulceata deoparte, ca sa pot rasfoi in voie paginile scrise frumos, care adunau zeci de retete. Un semn de etamina lucrata cu arnici era pus chiar la "capitolul" DULCETURI. Nu va mai povestesc cum am facut de m-am dus acasa si cu un borcan de dulceata, si cu caietul vecinei.

O sa va transcriu insa una dintre retetele ei - a carei lectura, numai, mi-a adus aminte de cornul din via batranilor mei, ale carui fructe acrisoare ma imbiau, pe la sfarsitul vacantelor, sa ma urc sa le culeg, fara sa-mi mai pese de frunzele piscatoare.

Pe fila cu numarul 25 din caietul cu pricina sta scris:

"Dulceata de coarne - reteta de la Dada Ioana, 23 iulie 1967. Iei coarnele si le scoti samburii. Ai grija sa fie coapte bine, ca altfel samburele nu aluneca. Masori trei pahare cu fructe pentru un kilogram de zahar. Se leaga zaharul cu trei pahare cu apa si, cand e legat mai putin decat pentru serbet (n.r. - aici, a trebuit sa caut fila cu serbetul: «Siropul de zahar este legat cand o picatura de sirop pusa in apa rece se intareste imediat»), se coboara tingirea de pe foc, se pun coarnele si se fierbe, luand spuma, pana ce zeama e legata potrivit.

Coarnele din dulceata sunt foarte bune la prajituri, mai cu seama la garnisit torturi. Dulceata destinata pentru acest scop o faci cu patru pahare cu fructe, ca sa fie deasa". Mai jos, o insemnare cu alt pix: "Am dat reteta asta si surorii mele, Elena, si i-a iesit foarte bine".

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion