Ascultă Radio Antena Satelor Live

Escalop pentru „joile domnești” (rețete românești pe gustul tău)

După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol de inundații și furtuni, ce se vor abate asupra culturilor.

05 Mai 2016, 09:21

Tot în aceste zile, femeile dau de pomană colaci și vin turnat în ulcele noi de lut. Se mai dau de pomană haine și câte un blid cu mâncare.

Cum joile sunt „domnești”, și rețeta noastră de azi e „domnească”, gătindu-se în prima dintre curțile voievodale ale Țării Românești, la Câmpulung Muscel.

Ai trebuință de: 500 g carne de vițel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g cașcaval, 20 g făină, o legătură de mărar, 5 roșii mari, 70 g de unt, două cepe, sare, piper.

Carnea de vițel se curăță, se spală și se porționează în felii potrivite, se sărează și se lasă deoparte. Ciupercile se curăță, se spală, se toac1 și se călesc în unt, adăugându-se ceapă tăiată mărunt. Se adaugă piper, sare și mărar tocat. Se lasă să scadă bine zeama.

Carnea de vițel se trece prin făină și se prăjește în unt, apoi se așază pe fundul unui vas plat, termorezistent. Roșiile se curăță de pieliță și se taie felii. Se porționează și cașcavalul, după numărul de porții de escalop care ne-au ieșit.Se pune peste fiecare felie de carne câte puțin din compoziția de ciuperci, se așază deasupra câte o bucată de cașcaval și câte o felie de roșie, se mai presară asre și piper (cât e nevoie), după care se pune la cuptor, până se gratinează.

- retetă culeasă din Câmpulung Muscel și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști