Ascultă Radio Antena Satelor Live

Escalop pentru „joile domnești” (rețete românești pe gustul tău)

După tradiția satului românesc, astăzi încep „Joile domnești”, timp de nouă săptămâni la rând, cu interdicții ce trebuie respectate. În Joile domnești nu se iese cu plugul în câmp, căci e pericol de inundații și furtuni, ce se vor abate asupra culturilor.

05 Mai 2016, 09:21

Tot în aceste zile, femeile dau de pomană colaci și vin turnat în ulcele noi de lut. Se mai dau de pomană haine și câte un blid cu mâncare.

Cum joile sunt „domnești”, și rețeta noastră de azi e „domnească”, gătindu-se în prima dintre curțile voievodale ale Țării Românești, la Câmpulung Muscel.

Ai trebuință de: 500 g carne de vițel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g cașcaval, 20 g făină, o legătură de mărar, 5 roșii mari, 70 g de unt, două cepe, sare, piper.

Carnea de vițel se curăță, se spală și se porționează în felii potrivite, se sărează și se lasă deoparte. Ciupercile se curăță, se spală, se toac1 și se călesc în unt, adăugându-se ceapă tăiată mărunt. Se adaugă piper, sare și mărar tocat. Se lasă să scadă bine zeama.

Carnea de vițel se trece prin făină și se prăjește în unt, apoi se așază pe fundul unui vas plat, termorezistent. Roșiile se curăță de pieliță și se taie felii. Se porționează și cașcavalul, după numărul de porții de escalop care ne-au ieșit.Se pune peste fiecare felie de carne câte puțin din compoziția de ciuperci, se așază deasupra câte o bucată de cașcaval și câte o felie de roșie, se mai presară asre și piper (cât e nevoie), după care se pune la cuptor, până se gratinează.

- retetă culeasă din Câmpulung Muscel și publicată în volumul „Rețete de Paști”, de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion