Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găina oltenilor din Corbu (rețetă din „Sicilia românească”)

Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de „nunta soarecilor” echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa. Așa ca azi... mananci bucatele gatite ieri. Iar maine poti gati o... gaina olteneasca!

19 Aprilie 2017, 12:35

O mulţime de supoziţii si cateva date istorice precise leaga Oltenia de Sicilia. Mai in gluma, mai in serios, prietenii mei sicilieni isi numesc insula "Oltenia Italiei", si asta in primul rand datorita unei particularitaţi lingvistice: si intr-o parte, si in cealalta se foloseste mult perfectul simplu in vorbirea curenta.

Poate, daca am face o cercetare etimologica si istorica mai in adancime, ar trebui sa spunem mai degraba Olteniei ca este "Sicilia Romaniei" - si asta pentru ca stramosii lor, mercenari in legiunile romane, au fost campaţi aici vreo doua secole. Dar sa-i lasam pe istorici si lingvisti sa rezolve dilema. Noi ne intoarcem in Oltenia, pentru o reteta de gaina olteneasca.

Ai trebuinta de o gaina de 1,5 kg, 500 g orez, 6 roșii, 2 morcovi, o telina mica, o radacina de patrunjel, o radacina de pastarnac, doi ardei, doua cepe, 4 catei de usturoi, 200 g ciuperci, 70 m ulei, cimbru, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.

Cum se procedeaza. Pasarea se curata, se spala, se portioneaza, se cresteaza carnea din loc in loc și se impaneaza cu usturoi.

Ceapa se toaca, morcovul se taie rondele, ardeiul, telina, pastarnacul și radacina de patrunjel se taie cubulete, iar ciupercile - felii. Se pun toate legumele și radacinoasele (amestecate) intr-un vas termorezistent (de preferinta unul de lut). Roșiile se taie rondele și se așaza deasupra, apoi se presara cimbru, piper, sare și se stropește cu ulei. Se presara deasupra orezul (spalat și calit in putin ulei), iar peste el se pun bucatile de carne. Se toarna apa cat sa le acopere bine (pe timpul fierberii nu este indicat sa se mai puna alta apa). Se da la cuptor, la foc mic, iar cand se scoate se presara patrunjel verde tocat.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști