Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găina oltenilor din Corbu (rețetă din „Sicilia românească”)

Miercurea din Saptamana Luminata poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de „nunta soarecilor” echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa. Așa ca azi... mananci bucatele gatite ieri. Iar maine poti gati o... gaina olteneasca!

19 Aprilie 2017, 12:35

O mulţime de supoziţii si cateva date istorice precise leaga Oltenia de Sicilia. Mai in gluma, mai in serios, prietenii mei sicilieni isi numesc insula "Oltenia Italiei", si asta in primul rand datorita unei particularitaţi lingvistice: si intr-o parte, si in cealalta se foloseste mult perfectul simplu in vorbirea curenta.

Poate, daca am face o cercetare etimologica si istorica mai in adancime, ar trebui sa spunem mai degraba Olteniei ca este "Sicilia Romaniei" - si asta pentru ca stramosii lor, mercenari in legiunile romane, au fost campaţi aici vreo doua secole. Dar sa-i lasam pe istorici si lingvisti sa rezolve dilema. Noi ne intoarcem in Oltenia, pentru o reteta de gaina olteneasca.

Ai trebuinta de o gaina de 1,5 kg, 500 g orez, 6 roșii, 2 morcovi, o telina mica, o radacina de patrunjel, o radacina de pastarnac, doi ardei, doua cepe, 4 catei de usturoi, 200 g ciuperci, 70 m ulei, cimbru, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.

Cum se procedeaza. Pasarea se curata, se spala, se portioneaza, se cresteaza carnea din loc in loc și se impaneaza cu usturoi.

Ceapa se toaca, morcovul se taie rondele, ardeiul, telina, pastarnacul și radacina de patrunjel se taie cubulete, iar ciupercile - felii. Se pun toate legumele și radacinoasele (amestecate) intr-un vas termorezistent (de preferinta unul de lut). Roșiile se taie rondele și se așaza deasupra, apoi se presara cimbru, piper, sare și se stropește cu ulei. Se presara deasupra orezul (spalat și calit in putin ulei), iar peste el se pun bucatile de carne. Se toarna apa cat sa le acopere bine (pe timpul fierberii nu este indicat sa se mai puna alta apa). Se da la cuptor, la foc mic, iar cand se scoate se presara patrunjel verde tocat.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion