Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghizmană sau bismană (rețetă de jucat la Paparude)

A treia joi după Rusalii. Zi de jucat. De ritual. De paparude. Să vină ploaia, să ne ude. Divinitate precreștină, dacică, se pare, ea e femeia care-și înfășoară trupul gol în crengi și frunze. Și dansează. Invocă ploaia și fertilizează.

07 Iulie 2016, 07:22

Zic unii că din vremea dacilor se face coptura asta tainică. Ghizmana. Tot din ingrediente adunate, din casă-n casă, de copii. Femeia care-o pregătește se cere-a fi curată. Fără păcat. Și fără pată. Din ce au strâns copiii, ziua toată, ea va găti ghizmana-nmiresmată. Și tu poți s-o gătești!

Spargi ouăle și le așezi într-un castron, cu zahărul pisat, după plăcere. Bați bine. Până spuma începe să se-albească.

Pui făină și-amesteci tot, întruna până se-ngroașă ca o cremă. Mai pui miroazne și iar o subțiezi, cu lapte căldicel. Amesteci iute, să spumeze, și-arunci în vas o lingură de unt. Și torni cu grijă într-o tavă unsă.

Cuptorul trebuie să fie cald. Iar coacerea se face iute. Să se lege ingredientele, să nu mai joace, ca paparuda care semne face ploii să-nceapă iar din cer a curge. Ei, și când s-a copt, satul întreg chemat e să se-nfrupte. Rețeta, pe-ndelete scrisă, o afli și în prima care pe care-i scris așa: „Bucătărie română”. 1865. București. Ediție a tipografului Christ Ionnin.

„BISMANA-PRAJITURA
Sparge opt oua; pune-le intr-un castron cu zahar pisat dupa placere; bate pana ce va incepe sa se albeasca; pune apoi faina, tot amestecand, pana ce se va ingrosa ca o crema; rade d-asupra coaja de lamaie si bate inainte mult pana se albesce. Toarna lapte caldicel, tot amestecand, pana ce se subtia ca un lapte gros. Amesteca atunci iute ca sa faca spume, arunca in intru o lingura de unt; varsa indata intr-o tava unsa; si pune in cuptor care trebue sa fie cald. Fiindca coacerea se face iute si trebue servita calda si pe tava, se face cand se serva supa.”

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă