Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gogoși „Casă de viespe” (rețeta Mariei Maurer)

In vreme ce pregateam pentru tipar editia noua din "Cartea de bucate" a Mariei Maurer (1847), am fost intrebata cu ce se deosebeste aceasta de volumele tiparite cu numai cativa ani mai inainte, in epoca, de trei boieri-carturari moldoveni (Negruzzi & Kogalniceanu si postelnicul Manolachi Draghici).

18 Ianuarie 2015, 06:59

Primul raspuns si cel mai la indemana a fost acela ca, in vreme ce pentru citatii "invinuiti" gastronomia era o pasiune (hobby de prima mana, de altfel), cu Maria Maurer ne apropiem de profesionalizarea acestei indeletniciri. Nu, autoarea nu era bucatareasa, dar se stie ca preda la un pension de fete, unde cursurile de menaj (si bucatareala) erau obligatorii.

In al doilea rand, aceasta este prima culegere de retete redactata in tara, care respecta structura cartilor de bucate europene (cea a postelnicului nu este decat o traducere!).

In al treilea rand, si sa nu fi fost aceste "intaietati", tot ramane prima carte de bucate tiparita la Bucuresti. Nu stiu cu ce va fi obisnuit Maria Maurer sa-si indulceasca oaspetii, dar eu, daca ar fi sa fie, as alege dintre toate prajiturile timpului pe cea care urmeaza. Cu putina indemanare si descifrand pas cu pas reteta, cred ca as reusi sa gatesc si eu "Casa de viespe", asa cum ne-a lasat-o mostenire autoarea.

"Bate 6 ouă întregi, 4 gălbenușuri cu o jumaătate oca de făină și puțintică sare, bine; apoi toarnă o litră de lapte, trei linguri drojdii de bere bună, groasă, 25 dramuri stafide negre fără smburi; amestecă-le toate la un loc ș-o lasă să se dospească.

Pe urmă înfierbântă în tigaie de ochiuri, în fieșcare despărțitură câte o linguriță de unt, pune în fiecare câte o lingură de cocă, rumenește-le pe o parte, întoarce-le pe cealaltă; după ce s-au rumenit, scoate-le pe o sita, pune alt unt și cocă până se isprăvește; apoi dă-le cu zahăr presărat, calde, la masă."

- rețetă din volumul „Carte de bucate. 190 de rețete alese și încercate de o prietenă a tuturor femeilor celor casnice” de Maria Maurer (1847), ediția retipărită, cu o prefață de Simona Lazăr, în 2006, de Editura Jurnalul

Alte rețete recomandate:

{module 740}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion