Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gogoși dospite, un desert... țărănesc

În gospodăriile ţărăneşti, când venea vremea mesei se strângeau toţi ai casei, lăsând deoparte orice altă treabă. Privegheaţi de icoana de vatră (al cărei rost era să ocrotească gospodăria şi mai ales bucătăria, gândită ca punctul central al casei, locul unde se plămădea pâinea cea de toate zilele), creştinii făceau semnul crucii, apoi se îndestulau din ceea ce li se punea în faţă. Nu lipsea mămăliga bine fiartă sau pâinea coaptă în vatra din curte sau la ţest, după cât de înstărit era fiecare. DE LA UDĂTURĂ LA GOGOŞISe începea cu "udătura" sau borşul făcut cu legumele ce se găseau în curte, iar de nu era post se mai dregea cu niţică smântână sau ou. Borşul cu carne se numea "zamă", iar cel numai cu legume purta un nume mai şugubăţ - "borş holtei". Dacă zama se făcea din carne de pasăre, acrită bine cu moare de varză, atunci se spunea că mănânci "potroace". Această din urmă fiertură se obişnuia a fi servită în special la sfârşitul nunţilor sau al petrecerilor de seamă, având puterea de a curăţa corpul după sumedenia de mâncăruri de mai înainte. Cel mai adesea pe masă se aşeza în continuare un ghiveci ce avea carne şi tot felul de legume, în care gospodina nu uita să picure şi ceva vin de mai rămăsese prin butii. O altă mâncare mai puţin întâlnită astăzi era vinograda. "Să face din pui fript la frigare, apoi carnea se scarmănă şi, aşezând pe farfurie o dungă de carne, alta de albuş fiert tocat mărunt, alta iar de carne, a treia de altăceva, precum: măsline, gălbenuş, sfecle mărunte, capere etc., are un aspect foarte plăcut" (Elena Niculiţă Voronca ­- "Datinele şi credinţele poporului român"). Se mai puteau mânca pilaf, sarmale, legume umplute, friptură de porc, dar şi mult îndrăgita slănină de porc cu varză murată, servită cu ardei iute şi ţuică. La desert, cele mai aşteptate erau gogoşile pe care obişnuiau să le vândă şi negustorii prin târguri.În satele din Transilvania se numeau pancove şi se făceau din ouă, făină, zahăr, drojdie şi lapte. Aroma gogoşilor calde, pudrate cu zahăr, reuşea să-i facă pe copii să lase deoparte orice jocuri, căci nimeni nu avea puterea să le reziste. Gogoşi dospite● Ingrediente: 500 g făină, 25 g drojdie, 200 ml lapte dulce, o linguriţă cu sare, 3 ouă, 100 g unt, 100 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, coaja de la jumătate de lămâie, ulei pentru prăjit, zahăr pudră.● Preparare: Făina se cerne de două ori şi se pune într-un vas să se încălzească. Drojdia se dizolvă în puţin lapte dulce călduţ. Se adaugă făină cât să rezulte un aluat curgător şi se lasă să dospească la loc cald zece minute. Se toarnă peste făină împreună cu restul de lapte dulce călduţ în care s-au dizolvat sarea, restul de zahăr tos şi zahărul vanilinat. Se adaugă ouăle, jumătate din untul topit şi coaja rasă de lămâie. Se frământă şi când începe să se lege aluatul se adaugă restul de unt. Se frământă până se obţine un aluat omogen, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se decupează rondele, se mai lasă să crească zece minute, apoi se prăjesc în ulei încins. Se scot cu o spumieră într-un castron tapetat cu hârtie absorbantă şi se presară zahăr pudră.

29 Noiembrie 2021, 07:11

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion