Ascultă Radio Antena Satelor Live

Imam Bayaldi (rețeta lui Bacalbașa)

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca imam baialdi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicideucm romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate.

06 Iulie 2015, 08:10

Imam baialdi sau imam baialdam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal vinetele, ca doar va spusei. In traducere, inseamna imamul a lesinat.

Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi, insa, a uitat sa cumpere alimente iar sotia lui a fost nevoita sa gateasca numai cu ceea ce mai ramasese in camara, respectiv vinete, ardei si ulei de masline. Ea a pregatit un fel de mancare ce a fost pe placul imamului care a si laudat-o. A doua zi, femeia i-a spus sotulu sa cumpere si ulei de masline, daca tot face piata. El s-a mirat, pentru ca stia ca mai este un vas plin in camara. Atunci, nevasta i-a spus ca l-a pus pe tot in mancare : “ Ai vazut ca, desi nu era nici un pic de carne, mancarea a fost foarte gustoasa, pentru ca am scaldat vinetele in ulei. “Auzind ca a mancat ceva pregatit cu un vas intreg de ulei de masline, scump, imamul a lesinat!

Reteta nu-i nici pe departe atat de complicata pe cat pare. Constantin Bacalbasa in “Dictatura gastronomica” zice asa:

Ia patlagele vinete mici, curata in lung si la intervale ate o suvita din coaja, cresteaza-le si impaneaza-le cu usturoi. Opareste-le cu apa sarata, taie ceapa si prajeste-o cu untdelemn. Dupa ce s-a rumenit, dar nu prea mult, adauga bulion de patlagele rosii sau, vara, patlagele fara pielita si seminte taiate marunt; mai adauga ardei gras taiat in patrate mici, marar, patrunjel tocat si amesteca toate cu sare, putin vin alb si putina apa calda. Amestecul acesta il asezi intr-o tava, peste el insira patlagele vinete si pune la cuptor. Mai toarna putin untdelemn si putin vin, pune si putin pier si lasa in cuptor pana ce se topeste amestecul.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști