Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kugelhopful „casei Bacalbașa”

Vasul în care se pregăteşte kugelhopful te face să te gândeşti fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, într-o enciclopedie din secolul al XVIII-lea «kouglof» însemna «bonetă turcească».

13 Ianuarie 2016, 08:42

În Ţările de Jos, acestui... hai să-i zicem cozonac i se mai spunea chiar «turban». În Franţa, reţeta a fost adusă la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.

Cât despre forma în care se pregăteşte - tronconică şi cu caneluri de jur împrejur, având o gaură în mijloc - ea a rămas neschimbată din secolul al XVI-lea, însă forme asemănătoare (care permiteau o coacere uniformă) existau încă din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbașa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, aceasta este, simplu, prăjitura casei.

Să treci prin sită, într-o cratiţă, 100 g de făină. Faci în mijloc o gaură, pui acolo 25 g de drojdie de bere subţiată în 150 ml de lapte călduţ, mai pui 160 g de unt, puţină sare, 3 ouă întregi şi o lingură de supă plină cu zahăr pisat.

Amestecă aceste lucruri cu vârful degetelor, apoi împreunează repede cu făina. După ce s-a făcut bine amestecul, adaugă şi 100 g de stafide. Umple pe jumătate forma specială care are o ridicătură la mijloc pentru ca aluatul să facă o gaură. Această formă să fie untată. Ţine la loc călduros.

Când aluatul a crescut până la marginea formei, pui la cuptor domol.

Să se coacă cel puţin un ceas.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă