Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapte de bou (și alte rețete năstrușnice)

Două rețete năstrușnice mi-au încântat copilăria și mi-au pus la grea încercata judecata și cunoștințele mele despre natură și despre rosturile ființelor vii.

05 Noiembrie 2015, 05:56

Mama, în bucătăria ei de la bloc, cu mobilă nouă și aragaz, pregătea LAPTE-DE-PASĂRE - dulce prețios care-și avea corespondentul în „illes-flotantes” din gastronomia franceză. Bunica, indiferent de anotimp, pregătea... LAPTE-DE-BOU. Ni-l aducea fierbinte, în strachină de lut, cu bucăți de mămăligă rece din ajun, dând fiecăruia dintre nepoți câte o linguroaie de lemn, ca să avem cu ce-l duce la gură. Laptele de bou din copilărie are și el o rețetă.

Ai trebuință de: 4 căni de semințe de dovleac, decojite, un litru de lapte, sare.

Cum se procedează: Laptele se fierbe la foc mic. Semințele se prăjesc la cuptor și după aceea se macină până se face o făină fină. Această făină se adaugă în laptele clocotit. Se trage de pe foc, se amestecă până se obține o pastă groasă, se adaugă sare și se mai trece vasul pe aragaz sau pe plită, la foc mic, pentru încă 10 minute, învârtind întruna cu o lingură de lemn sau cu o spatulă.

Se poate mânca cu mămăligă rece sau caldă. Cui îi place, poate adăuga deasupra două-trei linguri de dulceață, transformându-l într-un desert simplu și delicios.

- rețetă culeasă din satul Ardeoani, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști