Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapte de bou (și alte rețete năstrușnice)

Două rețete năstrușnice mi-au încântat copilăria și mi-au pus la grea încercata judecata și cunoștințele mele despre natură și despre rosturile ființelor vii.

05 Noiembrie 2015, 05:56

Mama, în bucătăria ei de la bloc, cu mobilă nouă și aragaz, pregătea LAPTE-DE-PASĂRE - dulce prețios care-și avea corespondentul în „illes-flotantes” din gastronomia franceză. Bunica, indiferent de anotimp, pregătea... LAPTE-DE-BOU. Ni-l aducea fierbinte, în strachină de lut, cu bucăți de mămăligă rece din ajun, dând fiecăruia dintre nepoți câte o linguroaie de lemn, ca să avem cu ce-l duce la gură. Laptele de bou din copilărie are și el o rețetă.

Ai trebuință de: 4 căni de semințe de dovleac, decojite, un litru de lapte, sare.

Cum se procedează: Laptele se fierbe la foc mic. Semințele se prăjesc la cuptor și după aceea se macină până se face o făină fină. Această făină se adaugă în laptele clocotit. Se trage de pe foc, se amestecă până se obține o pastă groasă, se adaugă sare și se mai trece vasul pe aragaz sau pe plită, la foc mic, pentru încă 10 minute, învârtind întruna cu o lingură de lemn sau cu o spatulă.

Se poate mânca cu mămăligă rece sau caldă. Cui îi place, poate adăuga deasupra două-trei linguri de dulceață, transformându-l într-un desert simplu și delicios.

- rețetă culeasă din satul Ardeoani, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion