Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lapte de bou (și alte rețete năstrușnice)

Două rețete năstrușnice mi-au încântat copilăria și mi-au pus la grea încercata judecata și cunoștințele mele despre natură și despre rosturile ființelor vii.

05 Noiembrie 2015, 05:56

Mama, în bucătăria ei de la bloc, cu mobilă nouă și aragaz, pregătea LAPTE-DE-PASĂRE - dulce prețios care-și avea corespondentul în „illes-flotantes” din gastronomia franceză. Bunica, indiferent de anotimp, pregătea... LAPTE-DE-BOU. Ni-l aducea fierbinte, în strachină de lut, cu bucăți de mămăligă rece din ajun, dând fiecăruia dintre nepoți câte o linguroaie de lemn, ca să avem cu ce-l duce la gură. Laptele de bou din copilărie are și el o rețetă.

Ai trebuință de: 4 căni de semințe de dovleac, decojite, un litru de lapte, sare.

Cum se procedează: Laptele se fierbe la foc mic. Semințele se prăjesc la cuptor și după aceea se macină până se face o făină fină. Această făină se adaugă în laptele clocotit. Se trage de pe foc, se amestecă până se obține o pastă groasă, se adaugă sare și se mai trece vasul pe aragaz sau pe plită, la foc mic, pentru încă 10 minute, învârtind întruna cu o lingură de lemn sau cu o spatulă.

Se poate mânca cu mămăligă rece sau caldă. Cui îi place, poate adăuga deasupra două-trei linguri de dulceață, transformându-l într-un desert simplu și delicios.

- rețetă culeasă din satul Ardeoani, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă