Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de pasăre de curte cu gutui (rețete românești pe gustul tău)

Există cutuma că românii nu gătesc mâncăruri cu sosuri dulci, că acestea nu ar fi, la o adică, retete romanesti. Totuși, eu îmi amintesc cu plăcere de toate rețetele bunicii, cu carne și prune ori gutui.

27 Ianuarie 2016, 21:00

Mi-au rămas pe dulapul din sufragerie, așezate acolo din miezul toamnei și răsucite din când în când, să nu se pălească pe partea pe care stau, câteva gutui parfumate. Îmbrăcate încă în puful lor și cu o frunzuliță uscată ca hârtia, să le-aducă aminte de copacul falnic din care le-am cules. Pe suratele lor le-am pus, pe rând, în cana de vin fiert de băut în zilele friguroase de iarnă.

Dar pentru acestea care stau, cuminți, la marginea dulapului, pentru acestea am altă „întovărășire” în gând. Le-oi pregăti într-o mâncare cu carne de pasăre și sos dulce, smântânos.

Ai trebuință de o pasăre de curte (un pui „bătrân” de-acu') de-un kilogram, 100 g unt, câteva linguri de făină, un phar și jumătate de lapte, un sfert de kil de smântână, două-trei linguri de zahăr și un kil jumate de gutui.

Pasărea se curăță, se porționează, se freacă ușor cu sare, apoi se pârpălește în jumătate din cantitatea de unt. Gutuile se curăță, li se scot căsuțele cu sâmburi, se taie în felii și se călesc în untul rămas de la prăjitul cărnii. Untul rămas se amestecă bine cu făină, lapte și smântînă și se fierbe un sos (nu foarte gros) care se va turna peste carne și gutui. Se pune la cratița la foc potrivit, pentru 25 de minute. Când crezi că s-au combinat bine aromele și sosul are consistența dorită, se adaugă zahărul - caramelizat, în prealabil - și se mai lasă un clocot pe flacără.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion