Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de pasăre de curte cu gutui (rețete românești pe gustul tău)

Există cutuma că românii nu gătesc mâncăruri cu sosuri dulci, că acestea nu ar fi, la o adică, retete romanesti. Totuși, eu îmi amintesc cu plăcere de toate rețetele bunicii, cu carne și prune ori gutui.

27 Ianuarie 2016, 21:00

Mi-au rămas pe dulapul din sufragerie, așezate acolo din miezul toamnei și răsucite din când în când, să nu se pălească pe partea pe care stau, câteva gutui parfumate. Îmbrăcate încă în puful lor și cu o frunzuliță uscată ca hârtia, să le-aducă aminte de copacul falnic din care le-am cules. Pe suratele lor le-am pus, pe rând, în cana de vin fiert de băut în zilele friguroase de iarnă.

Dar pentru acestea care stau, cuminți, la marginea dulapului, pentru acestea am altă „întovărășire” în gând. Le-oi pregăti într-o mâncare cu carne de pasăre și sos dulce, smântânos.

Ai trebuință de o pasăre de curte (un pui „bătrân” de-acu') de-un kilogram, 100 g unt, câteva linguri de făină, un phar și jumătate de lapte, un sfert de kil de smântână, două-trei linguri de zahăr și un kil jumate de gutui.

Pasărea se curăță, se porționează, se freacă ușor cu sare, apoi se pârpălește în jumătate din cantitatea de unt. Gutuile se curăță, li se scot căsuțele cu sâmburi, se taie în felii și se călesc în untul rămas de la prăjitul cărnii. Untul rămas se amestecă bine cu făină, lapte și smântînă și se fierbe un sos (nu foarte gros) care se va turna peste carne și gutui. Se pune la cratița la foc potrivit, pentru 25 de minute. Când crezi că s-au combinat bine aromele și sosul are consistența dorită, se adaugă zahărul - caramelizat, în prealabil - și se mai lasă un clocot pe flacără.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă