Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miel umplut cu pâine, ca la Vâlcelele Bune

Hristos a Inviat! In lumina cruda a soarelui de aprilie, Ludovic Bultean, gospodar din Vilcelele Bune ale Hunedoarei, incepe a ne povesti: “Ehei, asta era demult-demult, cam pe vremea cind eram si eu flacau.

08 Aprilie 2018, 04:42

De Pasti era obiceiul de a se aduna lumea in locul numit Ograzile Botii si-acolo, la iarba verde, lua tot satul masa. Se numea «pomana de Pasti» si se minca miel umplut cu paine.

In interiorul mielului se punea piinea care era facuta in Joia Patimilor. Erau piini coapte la test si aratau precum lipiile. Se puneau una peste alta, de se umplea burta mielului, iar linga ele se mai puneau si cartofi (crumpeni), curatati de coaja. Se condimenta cu sare si piperi, dar unii puneau seminte de busuioc, ori seminte de patrunjel, in loc de piperi. Mielul asa umplut se cocea.

Bucatele de Pasti se mincau numai cu colaci albi. Iar in colaci puneau cuisoare. Le cumparau de la «boltas»...”. Observa ca nu inteleg toate cuvintele, asa ca incepe a-mi explica: “Boltasul era cel care vindea la «bolta»..., adica la magazinul satesc. Dar sa va mai spun niste cuvinte de pe la noi: «Valaul» e vasul din care beau sau maninca animalele; «blid» sau «labos» se zice la castron; «labosul cu astupus» e castronul, ori cratita, ori tigaia cu capac; drobul, la noi, e «dubusita»; plita se numeste «ploater», iar cuptorul «ler»; la dovleac ii spune «curcubata»“. stie batrinul Ludovic toate obiceiurile locului – cele uitate, adesea, si de batrini; cele nestiute, din pacate, de tineri: “Miercurea din Saptamina Mare, veneau flacaii si puneau in curtea bisericii o toaca si-o inconjurau toata cu oua. Pina in noaptea de inviere trebuia pazita, sa nu vina altii s-o ieie. Ca, daca o lua, o lua cu tot cu oua. Daca nu reusea, cealalta ceata trebuia sa plateasca atunci cite oua erau de jur-imprejur. in prima zi de Pasti, se ciocneau ouale. Cine spargea, il lua de la celalalt. s-a treia zi de Pasti se dadeau liber la joc si-ncepeau, prin tot locul, nedeile!”

Hristos a inviat!

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion