Ascultă Radio Antena Satelor Live

Morcovi pentru zi de post (rețete din „Dictatura gastronomică”)

Este zi post şi, avea să îmi spună unul dintre amicii mei, istoricul literar Mircea Coloşenco, "teama cea mare a gospodinei românce, în toate vinerile de peste an este că nu va şti să gătească suficiente reţete cu legume, pentru a face masa cât mai variată".

16 Ianuarie 2015, 19:30

Pentru a depăşi momentul, spune el, e bine să avem în casă o carte bună de bucate. Nu una "sclifosită", cu reţete moderne, ci o carte "bătrânească", aşezată. Convenim că o astfel de carte ar putea fi "Dictatura gastronomică" a lui Constantin Bacalbaşa (reeditată, după 75 de ani, la Editura Cartex), care conţine sute de reţete cu legume, aşa cum vor fi fost ele pe placul vrednicelor femei ale României interbelice. Numai despre morcovi, de exemplu, sunt şase, la capitolul "Legume", iar din ele vă redau şi eu câteva.

Morcovi rumeniţi: "Pui zahăr în unt pe foc şi-l laşi să înceapă a face spumă, apoi pui morcovii daţi în undă, şi-i laşi să se rumenească; le dai un praf de făină, apoi adaugi puţină zeamă de carne, sare, puţin pătrunjel şi laşi să fiarbă până ce scade". Morcovi: "Curăţă morcovii, taie-i felii lungi sau rotunde, pune-i la foc cu unt, adaugă-le câte puţină zeamă de carne, piper, sare, puţin zahăr şi lasă să fiarbă încetinel. Dând la masă, garni-seşti farfuria cu felii de franzelă prăjită". â

Morcovi franţuzeşti (carote): "Cureţi morcovii rotunzi, aleşi să nu fie mai mari decât nuca; îi fierbi în zeamă de carne sau în apă sărată; apoi îi strecori şi îi aşezi într-o cratiţă cu unt, le pui puţin pătrunjel tocat, sare şi piper. Acoperi şi laşi să dănţuiască pe un foc potolit. Unii le pun puţin zahăr ars". Fricaseu cu morcovi: "Se poate face şi cu carote. Cureţi carotele şi le speli. Topeşti o bucată de unt într-o cratiţă şi, când s-a înfierbântat, lasă-le să fiarbă scuturând cratiţa din timp în timp. Când vor fi pe trei sferturi gata adaugă o felie de şuncă tăiată în bucăţele foarte mici şi pătrunjel tocat. Pune sare".

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion