Ascultă Radio Antena Satelor Live

Musaca de vinete (rețete românești pe gustul tău)

E veche disputa privind paternitatea musacalei, grecii și turcii râvnind să și-o atribuie. Nici egiptenii nu se lasă mai prejos, ba chiar ar vrea să te convingă că frumoasa Cleopatra, regina care a sucit mințile cezarilor, numai cu musaca se hrpnea.

14 Septembrie 2017, 04:43

La Ivesti, la Movileni sau la Namoloasa, in campia dintre Galati si Tecuci, musacaua - cea de post - nu-si reclama origini aristocrate. O afli la toata casa de roman si generatii intregi de taranci harnice si-au lasat amprenta in matricea retetei.

Aveti trebuinta de: 1 kg vinete, 1 kg rosii, 200 g ceapa, 50 ml untdelemn, sare, piper, patrunjel verde, pesmet.
Cum se procedeaza: Se curata vinetele si se taie rondele, se presara sare, ca sa-si lase zeama. Se sterg apoi si se prajesc in untdelemn, dupa care se scot pe o hartie absorbanta. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste putin in ulei, dupa care se stinge cu jumatate din cantitatea de rosii (despielitate, desamantate si tocate marunt). Se lasa pe foc mic pana se obtine un sos mai gros. Se unge un vas termorezistent cu untdelemn, se presara pesmet si se asaza un strat de vinete. Se presara sare si piper. Se pune sos de ceapa cu rosii, apoi din nou felii de vinete, restul rosiilor (taiate in felii groase), vinete, si se tot repeta straturile. Deasupra trebuie sa fie un strat de felii de rosii pe care se presara pesmet. Se introduce la cuptor. Cand s-a rumenit, se scoate si se serveste cu patrunjel verde tocat deasupra.

Reteta culeasa din Tecuci si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.

Alte rețete recomandate:

{module 740}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion