Musaca de vinete (rețete românești pe gustul tău)
E veche disputa privind paternitatea musacalei, grecii și turcii râvnind să și-o atribuie. Nici egiptenii nu se lasă mai prejos, ba chiar ar vrea să te convingă că frumoasa Cleopatra, regina care a sucit mințile cezarilor, numai cu musaca se hrpnea.
14 Septembrie 2017, 04:43
La Ivesti, la Movileni sau la Namoloasa, in campia dintre Galati si Tecuci, musacaua - cea de post - nu-si reclama origini aristocrate. O afli la toata casa de roman si generatii intregi de taranci harnice si-au lasat amprenta in matricea retetei.
Aveti trebuinta de: 1 kg vinete, 1 kg rosii, 200 g ceapa, 50 ml untdelemn, sare, piper, patrunjel verde, pesmet.
Cum se procedeaza: Se curata vinetele si se taie rondele, se presara sare, ca sa-si lase zeama. Se sterg apoi si se prajesc in untdelemn, dupa care se scot pe o hartie absorbanta. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste putin in ulei, dupa care se stinge cu jumatate din cantitatea de rosii (despielitate, desamantate si tocate marunt). Se lasa pe foc mic pana se obtine un sos mai gros. Se unge un vas termorezistent cu untdelemn, se presara pesmet si se asaza un strat de vinete. Se presara sare si piper. Se pune sos de ceapa cu rosii, apoi din nou felii de vinete, restul rosiilor (taiate in felii groase), vinete, si se tot repeta straturile. Deasupra trebuie sa fie un strat de felii de rosii pe care se presara pesmet. Se introduce la cuptor. Cand s-a rumenit, se scoate si se serveste cu patrunjel verde tocat deasupra.
Reteta culeasa din Tecuci si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Alte rețete recomandate:
{module 740}