Ascultă Radio Antena Satelor Live

Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

În România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură aromânii. În secolele de convieţuire, şi-au împrumutat reţetele, ca un semn de preţuire reciprocă a culturii culinare specifice.

09 Februarie 2016, 06:13

În satele din nordul Moldovei, în judeţele Suceava şi Botoşani, ucrainenii se numără printre etnicii care şi-au păstrat nealterate reţetele, iar o astfel de reţetă, deprinsă demult de la tușa Maria, din comuna suceveană Ulma, am de gând să vă dezvălui şi eu acum. Cu atât mai mult cu cât, veţi vedea - ori mai bine trebuie să spun: veţi auzi - este una neobişnuită, prin ingrediente şi mod de preparare.

Pentru natinca sau... gât umplut, Maria m-a sfătuit să fac rost înainte de toate de pielea de pe gât de la o rață, o gâscă sau de la o curcă, scoasă prin rulare, cum scoţi o mănuşă strâmtă de pe mână. (Cine se pricepe, poate păstra și capul zburătoarei, curățându-l bine și pe dinafară, și pe dinăuntru).

Mai am trebuinţă de ficatul şi rânza păsării, grăsime, crupe de hrişcă sau porumb, 3 cepe mari, usturoi, piper şi sare.

Se călesc trei cepe, se adaugă rânza şi ficatul prefierte, tăiate cubuleţe. Se pun hrişca sau crupele de porumb prefierte, sare, piper şi usturoi. Se umple gâtul, se leagă la cele două capete şi se fierbe. Se scoate şi se pune la cuptor pentru a se rumeni. Se serveşte rece.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion