Ascultă Radio Antena Satelor Live

Papanași cu brânză, pentru Săptămâna Albă (rețete românești pe gustul tău)

Perioadele de restricții alimentare - cum sunt cele ale posturilor de peste an - sunt și o probă de creativitate, pentru româncele care își doresc să gătească după... rețete românești. Unele rețete trebuie însă respectate de-a fir a păr, ca să ai siguranța că vor ieși întocmai. Așa e și cu papanașii!

07 Martie 2016, 05:43

Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă neapărat la alimentație. De exemplu, dacă vrei să nu încărunțești înainte de vreme, e bine ca în Săptămâna Albă să pui în apă în care te speli pe cap... o bucățică de brânză.

Dar să reintrăm în bucătărie și să pregătim o rețetă de papanași, culeasa de pe Valea Mureșului.

Ai trebuință de: 500 g brânză de vaci, 250 g făină, două ouă, 100 g zahăr, 200 g smântână, 100 g dulceață, bicarbonat, coajă rasă de portocală, sare, zahăr pudră, ulei.

Cum se procedează: Brânza de vaci se amestecă împreună cu ouăle, bicarbonatul, zahărul, sarea și coaja rasă de portocală. Apoi se adaugă făina și se amestecă până când se omogenizează bine.

Din această compoziție se fac papanașii sub formă de inel și se pun la prăjiit în uleiul încins. Papanașii se rumenesc frumos.

Se servesc fierbinți, cu zahăr pudră, smântână și dulceață.

-rețetă culeasă din Târgu Mureș și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă