Ascultă Radio Antena Satelor Live

Paprică de cartofi, după rețeta bunicii

Bunică-mea obișnuia să îmi zică așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi.

Paprică de cartofi, după rețeta bunicii
Paprica de cartofi cu carne. Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 30 Martie 2023, 20:38

Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se sărează cu câteva minute înainte de a fi gata.

Sarea adăugată la început îi va întări și nu vor rămâne făinoși. Dimpotrivă, când vrei să faci o supă sau o mâncare de cartofi, sarea se pune dintru început. Cât despre cartofii prăjiți, ei se sărează abia după ce sunt gata.

Nu întâmplător am amintit acum despre câtă sare pui în cartofi. Rețeta pe care vreai să v-o ofer este aceasta: papricașul de cartofi. Cu untură, în zilele de dulce, și cu untdelemn, în cele de post.

La 5-6 cartofi potrivit de mari, pui o lingură de untură sau două de untdelemn. Și pe asta tot de la bunica o știu: grăsimea vegetală trebuie folosită în cantitate dublă față de grăsimea animală. Mai adaugi o linguriță de boia dulce (sau/și un ardei gras ori un gogoșar), o ceapă potrivit de mare, tăiată mărunțel, și-o lingură de pătrunjel verde tocat.

Într-o cratiță de fontă (cu pereții groși) pui untura la încins, înăbuși ceapa în ea, cât să devină galbenă aurie, adaugi boiaua, învârți repede cu lingura de lemn, să-și ia culoarea, după care pui cartofii curățați de coajă și tăiați în cuburi. Sare - după gust; dintru început, cum vă învățai. Vin la rând ardeiul sau gogoșarul - tăiat în felii, căci rolul lui e să dea un plus de gust. Se umple cratița cu atâta apă cât să acopere cartofii... și încă un deget pe deasupra. Se fierb cartofii la foc mic, cu vasul acoperit... musai! Iar atunci când apa scade și cartofii sunt bine fierți, se presară pătrunjel verde tocat și se aduce papricașul la masă fie fără niciun alt adaos, doar cu o salată sau niscaiva murături, fie cu bucăți de slănină friptă, cu cârnați ori cu coaste afumate sau cu alte cărnuri fripte după cum vă sunt pe plac.

Un text de Simona Lazăr

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)