Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăv cu praz, mere și vin (rețetă dintr-un sat șters de pe harta lumii)

O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale, farfurii și căni de apă, pe roată de olar lucrate, dă o fugă în satul gorjenesc zis Găleșoaia.

06 Iulie 2016, 06:10

Mai e acolo un meșter care știe-a face vase de lut... cu vino-ncoace. El știe-a modela povești în humă... și-a face păsărea să cânte în buza ulcelelor cu vin. Care vin, cuvene-se a fi adus la masă alături de bucate. Acolo, în cuhnia gorjenească, gătim azi păstrăv la cuptor, cu mere, praz și... vin.

E neobișnuită-asocierea, dar cu atât mai mult va fi gustoasă.

Dar mai 'nainte de-a afla rețeta, vreo două vorbă să vă spun despre olarul amintit. Fiu de olar, din sat de vrednici modelatori în lut, Ion Retezeanu a crescut acolo, între oale, străchini, vise, cu mâinile-i micuțe netezind copilăria. Din așezarea odinoară plină de meșteri azi numai el lucrează-n dorul unui trecut care nu vrea să plece. Căci nu doar meșterii de-alt'dat, dar satul însuși e dispărut azi de pe harta lumii. Meșterul se-ntoarce, an de an, în vatra satului bătrân să-și ia de-acolo lutul, inspirația, vigoarea...

Dar să ne-ntoarcem la rețeta noastră.

În tipsie vom așeza întâi de toate prazul și merele-n felii tăiate.

Apoi ne ocupăm de pește. Curățat, spălat, uscat. Pudrat cu sare și piper. Se-așază-n așternutul tăvii. Se toarnă vinul, cu măsură. Să fie alb și sec. Atât se cere. Se-acoperă c-un aluat de pâine, subțire, lipindu-se de marginea tipsiei. Cuptorul dinainte încălzit primi-va tava ca pe o ofrandă.

În douăj'de minute, ar trebui să fie gata. Copt în sucu-i amestecat cu vin de țară.

Se scoate tava. Pâinea aurie se despică de-a lungul, lăsând aburul să iasă. Se scoate peștele pe farfurie, coaja de pâine se așaz-aproape, iar sosul se mai lasă ca să fiarbă, îngroșat bine cu smântână și aromat cu pătrunjel.

Rețeta nu-i ușoară, dar nici grea. Și merită gustată pe-ndelete.

Pe mâine, deci, să-mpărtășim rețete cu secrete.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz