Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj (rețetă-mpărătească)

S-a întâmplat să ajung la Sâmbăta de Sus, în postul abia trecut al Sfintei Mării, la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de mine! – mi-am zis, şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –, cât pentru că acolo știu eu pe cineva care pregăteşte păstrăvii, în fel şi chip, după savuroase reţete culese de prin sat ori create de ea.

20 August 2015, 07:16

Unde mai pui că păstrăvul e proaspăt prospăcior, căci iazul e la numai câţiva metri de uşa bucătăriei.

Aşa se face că am gustat într-o seară minunea de păstrăv umplut cu nucă (nuci sunt din belșug pe-acolo) în aluat de foitaj (lux culinar împrumutat, de veacuri, de la neamurile cu care românii ardeleni au trăit alături, în granițele imperiului austro-ungar), şi n-am rezistat să nu-i cer reţetele.

La doi păstrăvi, avea să-mi spună, avem nevoie de 100 g ceapă, 100 g miez de nucă, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin.

"Cu un cuţit bine ascuţit, păstrăvul se despică pe şira spinării, scoţând şira şi coastele, se eviscerează, iar apoi se spală. Se lasă la scurs după care se condimentează (sare, piper). Se pregăteşte umplutura: ceapa tocată mărunt se înăbuşă în ulei şi puţină apă, se adaugă miezul de nucă tocat, rozmarinul şi usturoiul pisat. Se ia de pe foc. Când este aproape rece se amestecă această compoziţie cu oul şi condimentele. Păstrăvul se umple cu această umplutură, se înveleşte într-o mantie de foitaj pe diagonală şi se aşază pe un grătar. Se pune la cuptorul preîncălzit la 200°C aproximativ 30 de minute, pentru procesarea termică a peştelui şi creşterea şi rumenirea mantiei din foitaj. Se serveşte alături de o garnitură de legume şi sos de şampanie, fiind un preparat specific unor festinuri deosebite".

Amintirea acestui peşte delicios m-a tot urmărit în zilele în zilele ce au urmat. Şi mi-am spus: ce-ar fi dacă și eu, ca-n mănăstirile cele rânduite după tipicul Sfântului Athanasie cel Mare, athonitul, n-aş mânca miel, de Paşte,nici porc, de Crăciun, ci... peşte?

Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei