Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește, hribii cu smântână și mămăliguța pe pături, așa cum se face în „țările” României.

29 August 2015, 05:10

Dacă ar fi astăzi lângă noi, cu siguranță ne-ar învăța cum se face un pește pe cărbuni, că tare-i mai plăcea și să pesscuiască, și să mânce bucate gătite din viețuitoarele astea ale apelor.

Ai trebuință deci de 2 kg de pește, 2 ardei iuți, o lingură de sare, un litru de apă, verdețuri și-o lingură de oțet.

Se încing cărbunii, se sparge peștele pe burtă, se curăță de mațe, se spală, se sărează, se așază pe și se acoperă cu cărbuni, nepărat cu solzi cu tot. În vremea asta, se fierbe apa cu o lingură cu sare. După 20-30 de minute, în funcție de cât de mare e peștele, se scoate din cărbuni și se bate bine de „zgură” și se așază în tavă. Se presară verdeață și cu ardei iute tocat și se stropește cu oțet. Deasupra se toarnă apa fierbinte.

E tot un fel de saramură, făcută pescărește. Altă rețetă e așa: după ce la-i copt bine, peștele se scoate din pielea arsă ca un miez dintr-o nucă. Pe carnea sa aburindă se pun o lingură-două de zeamă usturoasă, cu miros fin de ierburi și de cenușă. Peștele copt în spuză e chiar mai fin decât cel fript pe sare. Așa că v-aș recomanda să-l însoțiți cu un vin cu adevărat rafinat, cu frăgezime și mireasmă care definesc doar câteva dintre vinurile albe românești. Eu zic să vă duceți în Dobrogea, la Murfatlar, și după voia lui Radu Anton Roman, să luați un Pinot Gris, ce scânteie în pahar.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion