Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)

Este o reţetă foarte îndrăgită pe plaiurile răzeşilor, carnea de raţă potrivindu-se cel mai bine cu o varză călită acrişoară. Nu știu, zău, dacă se pregătea și-n vremea lui Vodă Ștefan cel Mare și Sfânt.

21 Ianuarie 2015, 05:24

Dar în satul din Țara de Jos al bunicilor mei, varză-n butoi aveau răzășii de pe Trotuș (că și vama sării de la Târgu Ocna era pe-aproape) și rațe pe apă erau destule...

La fel de bine s-or fi descurcat și nemțenii - cu rațele de pe râul Bistriței... Iar rețeta de pe-acolo am aflat-o și eu.

Pentru început se pune carnea de raţă într-un baiţ obţinut din iaurt, muştar, sare, oţet şi usturoi. Se crestează carnea din loc în loc ca să intre bine aromele şi să se facă mai repede. Se lasă aşa să se hodinească, cam 12 ore, apoi se scurge bine de baiţ şi se pune în cuptor să se rumenească.

În timpul acesta se face varza. Se căleşte cu ceapă, piper boabe, câteva foi de dafin şi este fiartă în borş de putină, cât să-i dea un gust acrişor. Se serveşte cu mămăliguţă, ardei iute şi câteva fire de pătrunjel verde.

Merge bine şi o ulcică cu vin sau un păhărel de ţuică.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Hanul Ancuței, județul Neamț

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat