Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)

Este o reţetă foarte îndrăgită pe plaiurile răzeşilor, carnea de raţă potrivindu-se cel mai bine cu o varză călită acrişoară. Nu știu, zău, dacă se pregătea și-n vremea lui Vodă Ștefan cel Mare și Sfânt.

21 Ianuarie 2015, 05:24

Dar în satul din Țara de Jos al bunicilor mei, varză-n butoi aveau răzășii de pe Trotuș (că și vama sării de la Târgu Ocna era pe-aproape) și rațe pe apă erau destule...

La fel de bine s-or fi descurcat și nemțenii - cu rațele de pe râul Bistriței... Iar rețeta de pe-acolo am aflat-o și eu.

Pentru început se pune carnea de raţă într-un baiţ obţinut din iaurt, muştar, sare, oţet şi usturoi. Se crestează carnea din loc în loc ca să intre bine aromele şi să se facă mai repede. Se lasă aşa să se hodinească, cam 12 ore, apoi se scurge bine de baiţ şi se pune în cuptor să se rumenească.

În timpul acesta se face varza. Se căleşte cu ceapă, piper boabe, câteva foi de dafin şi este fiartă în borş de putină, cât să-i dea un gust acrişor. Se serveşte cu mămăliguţă, ardei iute şi câteva fire de pătrunjel verde.

Merge bine şi o ulcică cu vin sau un păhărel de ţuică.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Hanul Ancuței, județul Neamț

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion