Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piept de vită, pe pat de ceapă și morcovi (rețeta Ginei din Lepșa)

Piept de vita, cu ceapa, morcovi și o gazdă îndrăgostită de bucătăria românească! Descoperisem, într-un miez de primăvară ca aceasta de-acum, când înviorată de floare, când înfiorată de ploi, o vale vrânceană cu oameni cuminți și frumoși și cu bucate gătite pe-ndelete.

04 Mai 2017, 07:58

Într-o casă de oameni gospodari, la Lepșa, am aflat și rețeta acestei zile. Savuroasă rețetă, strașnică gospodină! Cu care tot să te îndemni la lucrul domniei sale (și al meu), adicătelea: bucătăritul!

Doamna Gina Melinte nu este chiar un om al locului. E, de felul său, din București, dar s-a măritat la Galați și a ajuns dunareanca. Venea însă in fiecare vara in munti. Ii placeau locurile astea si si-a spus ca la pensie o să se retragă aici. Asta a si facut. Aer curat, flori multe si prieteni buni. Ce si-ar fi putut dori mai mult! Poate... prieteni și mai mulți! Așa, câți sunteți dv, ascultatorii Radio Romania Antena Satelor. Si pentru ca prietenii se primesc cu bucate bune, asta face și dumneaei, gatindu-ne...

Piept de vita pe pat de ceapă și morcovi

Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari, piper, ulei, doua linguri cu mustar, 200 ml vin.

Cum se procedează: Pieptul de vita se portioneaza si se pune cu o zi inainte intr-un bait din: apa, ulei, piper, mustar, vin sec. Ceapa se taie julien si se tine in apa rece timp de o ora. Apoi se asaza pe fundul unui vas de lut sau a unui vas de Jena. Se pune deasupra morcovul taiat rondele. Pieptul de vita se da putin in fiert in apa cu ulei. Se scoate apoi si se asaza pe acest pat de ceapa si morcov. Deasupra se pune gogosarul, se toarna o parte din baitul in care a stat carnea, se mai condimenteaza (daca este cazul) si se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ o ora.

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Reteta zilei 04 Iunie 2025, 16:14

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)

Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică...

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 20 Aprilie 2025, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)