Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piept de vită, pe pat de ceapă și morcovi (rețeta Ginei din Lepșa)

Piept de vita, cu ceapa, morcovi și o gazdă îndrăgostită de bucătăria românească! Descoperisem, într-un miez de primăvară ca aceasta de-acum, când înviorată de floare, când înfiorată de ploi, o vale vrânceană cu oameni cuminți și frumoși și cu bucate gătite pe-ndelete.

04 Mai 2017, 07:58

Într-o casă de oameni gospodari, la Lepșa, am aflat și rețeta acestei zile. Savuroasă rețetă, strașnică gospodină! Cu care tot să te îndemni la lucrul domniei sale (și al meu), adicătelea: bucătăritul!

Doamna Gina Melinte nu este chiar un om al locului. E, de felul său, din București, dar s-a măritat la Galați și a ajuns dunareanca. Venea însă in fiecare vara in munti. Ii placeau locurile astea si si-a spus ca la pensie o să se retragă aici. Asta a si facut. Aer curat, flori multe si prieteni buni. Ce si-ar fi putut dori mai mult! Poate... prieteni și mai mulți! Așa, câți sunteți dv, ascultatorii Radio Romania Antena Satelor. Si pentru ca prietenii se primesc cu bucate bune, asta face și dumneaei, gatindu-ne...

Piept de vita pe pat de ceapă și morcovi

Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari, piper, ulei, doua linguri cu mustar, 200 ml vin.

Cum se procedează: Pieptul de vita se portioneaza si se pune cu o zi inainte intr-un bait din: apa, ulei, piper, mustar, vin sec. Ceapa se taie julien si se tine in apa rece timp de o ora. Apoi se asaza pe fundul unui vas de lut sau a unui vas de Jena. Se pune deasupra morcovul taiat rondele. Pieptul de vita se da putin in fiert in apa cu ulei. Se scoate apoi si se asaza pe acest pat de ceapa si morcov. Deasupra se pune gogosarul, se toarna o parte din baitul in care a stat carnea, se mai condimenteaza (daca este cazul) si se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ o ora.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă