Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piftie de cocoș cu vin (rețetă buzoiană)

Piftia de pintenat se face dintr-un cocos matur - ca si "gaina batrana", responsabila pentru "zeama cea buna", cu cat cocosul e mai varstnic, cu atat piftia iese mai inchegata.

24 Martie 2015, 07:07

Dar parca tot mai e nevoie de oleaca de ajutor, si-atunci gospodina pune si-un rasol de vitel, si-o bucata de genunchi de vita (al carei cartilagiu "leaga apele").

Ai trebuință de: un cocoș de 2-2,5 kg, 400 g rasol de vițel, un genunchi de vițel, 3 litri de apă, 500 ml vin roșu (bun), 5 ouă, 2 cepe (de Buzău), 4-5 morcovi tineri, o căpățână de usturoi, pătrunjel verde, sare. Pentru garnitură: salată de hrean.

Intai si-ntai se transeaza cocosul, apoi se pune la fiert in trei litri de apa rece si 500 ml de vin rosu, dimpreuna cu rasolul si genunchiul de vitel. Focul se face mic sa iasa zeama limpede si se spumeaza de cate ori e nevoie. Dupa 15-20 de minute se pun in oala si doua cepe de Buzau, intregi. Se curata o capatana de usturoi, se zdrobeste si se prepara un mujdei cu sare si apa. Se strecoara si se adauga zeama in oala.

Separat se fierb cinci oua, timp de 12-15 minute. Se fierb si cativa morcovi tineri.

Cand carnea se desprinde de pe os, se strecoara zeama, iar carnea se alege si se taie bucati de marime potrivita. In vasele in care se doreste sa se prepare piftia se toarna mai intai 2-3 cm de zeama care se lasa sa se inchege la rece. Cand s-a legat, se pun deasupra felii de ou fiert si rondele de morcovi, apoi bucatile de carne, se orneaza cu frunze de patrunjel si se toarna restul de zeama. Se lasa la rece cel putin sase ore, pana se prinde.
Dupa cum se vede, reteta asta este cat se poate de autohtona. Iar pe masa, piftia de cocos cu vin se insoteste cel mai bine cu hrean si otet, ori hrean si sfecla rosie, ori cu muraturi, si-ntotdeauna cu un vin rosu de Buzau.

Rețetă culeasă de Simona Lazăr din Sărata Monteoru, județul Buzău

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion