Ascultă Radio Antena Satelor Live

Piftie de cocoș cu vin (rețetă buzoiană)

Piftia de pintenat se face dintr-un cocos matur - ca si "gaina batrana", responsabila pentru "zeama cea buna", cu cat cocosul e mai varstnic, cu atat piftia iese mai inchegata.

24 Martie 2015, 07:07

Dar parca tot mai e nevoie de oleaca de ajutor, si-atunci gospodina pune si-un rasol de vitel, si-o bucata de genunchi de vita (al carei cartilagiu "leaga apele").

Ai trebuință de: un cocoș de 2-2,5 kg, 400 g rasol de vițel, un genunchi de vițel, 3 litri de apă, 500 ml vin roșu (bun), 5 ouă, 2 cepe (de Buzău), 4-5 morcovi tineri, o căpățână de usturoi, pătrunjel verde, sare. Pentru garnitură: salată de hrean.

Intai si-ntai se transeaza cocosul, apoi se pune la fiert in trei litri de apa rece si 500 ml de vin rosu, dimpreuna cu rasolul si genunchiul de vitel. Focul se face mic sa iasa zeama limpede si se spumeaza de cate ori e nevoie. Dupa 15-20 de minute se pun in oala si doua cepe de Buzau, intregi. Se curata o capatana de usturoi, se zdrobeste si se prepara un mujdei cu sare si apa. Se strecoara si se adauga zeama in oala.

Separat se fierb cinci oua, timp de 12-15 minute. Se fierb si cativa morcovi tineri.

Cand carnea se desprinde de pe os, se strecoara zeama, iar carnea se alege si se taie bucati de marime potrivita. In vasele in care se doreste sa se prepare piftia se toarna mai intai 2-3 cm de zeama care se lasa sa se inchege la rece. Cand s-a legat, se pun deasupra felii de ou fiert si rondele de morcovi, apoi bucatile de carne, se orneaza cu frunze de patrunjel si se toarna restul de zeama. Se lasa la rece cel putin sase ore, pana se prinde.
Dupa cum se vede, reteta asta este cat se poate de autohtona. Iar pe masa, piftia de cocos cu vin se insoteste cel mai bine cu hrean si otet, ori hrean si sfecla rosie, ori cu muraturi, si-ntotdeauna cu un vin rosu de Buzau.

Rețetă culeasă de Simona Lazăr din Sărata Monteoru, județul Buzău

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști